Internacional 30/03/2016

Birmània investeix el seu primer president democràtic en més de cinc dècades

Htin Kyaw, home de confiança de Suu Kyi, jura el càrrec en un país en què els militars encara tenen un fort pes polític i econòmic

Jordi Calvet
3 min
El nou president Htin Kyaw, amb  Aung San Suu Kyi  en la investidura.

BangkokEl parlament de Birmània ha investit Htin Kyaw, home de la màxima confiança de la premi Nobel de la Pau, com a nou president del país, el primer escollit de forma democràtica després de més de cinc dècades de dictadures militars. El nou cap d’Estat, de 69 anys, ha jurat el càrrec minuts abans de que també ho fes la resta del seu govern, inclosa la líder del moviment democràtic, que n’exercirà el lideratge des de quatre ministeris.

La històrica jornada arriba dues setmanes després que Htin Kyaw fos escollit pel parlament, dominat amb majoria absoluta per la Lliga Nacional per la Democràcia (NLD) de Suu Kyi gràcies a la seva aclaparadora victòria a les eleccions del novembre. La “Dama” va triar el seu amic íntim per aquest càrrec per culpa d’una norma feta a mida de la Constitució, per l'última junta militar, i després que la cúpula de l’exèrcit rebutgés les seves peticions per esmenar-la. Es tracta d’un article que veta pel càrrec a candidats amb familiars estrangers, cas de Suu Kyi, que té dos fills amb passaport britànic.

“Aquest nou parlament i el nou govern han estat formats d’acord amb les polítiques de la NLD liderada per Aung San Suu Kyi”, ha dit Htin Kyaw en un breu discurs on, a més d’admetre la seva posició subalterna, va deixar clar que Suu Kyi i la NLD no renuncien a reformar la Constitució, que reserva amplis poders i influència a l’exèrcit, inclosos ministeris clau i una quarta part dels escons del parlament.

“Tinc l'obligació de treballar per aconseguir una Constitució que tingui normes democràtiques i s’ajusti a les necessites de la nació”, va afegir. El nou president també va identificar com a prioritats del seu govern la millora de les condicions de vida de la població, una de les més pobres del Sud-est d’Àsia, i la reconciliació nacional i la pau al país, on continuen els combats entre l’exèrcit i mitja dotzena de guerrilles de minories ètniques.

Htin Kyaw, escriptor i economista, és el primer civil que arriba a la presidència del país des de 1962, l’any en què l’exèrcit va prendre el poder en un cop d’estat i que mantindria durant 54 anys reprimint amb brutalitat tota oposició. El nou cap d’estat pren el relleu de l’exgeneral Thein Sein, que va assumir el càrrec el 2011 després d’unes eleccions plenes d’irregularitats organitzades per l’última junta militar, i amb qui va formalitzar el traspàs de poders en una breu cerimònia al palau presidencial.

La trobada va tenir lloc després que Htin Kyaw jurés el càrrec junt amb els seus dos vicepresidents, l’exgeneral Mying Swe, i el diputat de la NLD, cristià i de la minoria chin, Henry Van Theo. Tots tres van jurar repetint alhora les paraules del president del parlament, una fórmula que poc després van fer servir els divuit membres de l’executiu per prendre possessió del càrrec, inclosa Suu Kyi. La líder de la NLD, que en campanya va dir que dirigiria el govern des de l’ombra, serà ministra d‘Exteriors, d’Energia, d’Educació i de la Oficina de la Presidència. Al seu costat, van jurar tres generals designats per l’exèrcit per fer-se càrrec dels influents ministeris de Defensa, Fronteres i Interior, del que depèn la policia i el gruix de la burocràcia de l’estat.

La influència de l’exèrcit, que també controla els principals sectors de l’economia, serà el principal obstacle que haurà d’afrontar el nou president i el seu govern a l’hora de fer avançar el procés de reformes democràtiques que Thein Sein va iniciar ara fa cinc anys després que l’última junta militar es dissolgués i li traspassés el poder.

stats