ELECCIONS A ITÀLIA
Internacional 21/02/2013

Berlín deixa clar que Berlusconi no és el seu home

Els advertiments d'Alemanya beneficien més que no pas perjudiquen el Cavaliere

Melissa Eddy
2 min
UNA CAMPANYA POPULISTA Berlusconi durant una entrevista televisiva ahir a Roma. Les mesures d'austeritat de Merkel s'han convertit en un dels cavalls de batalla de l'ex primer ministre italià en campanya, com també les polèmiques retallades del tecnòcrata Mario Monti.

The New York Times / Berlín.Quan li van preguntar al setembre si temia el retorn de l'ex primer ministre Silvio Berlusconi a Itàlia, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va haver-se d'aguantar el riure mentre tota la sala esclatava en rialles. "Sóc, com vostès saben, una política que defensa la democràcia i respecta el resultat de les eleccions en cada país", va dir llavors als periodistes a Berlín.

Cinc mesos després, la possibilitat que Berlusconi pugui tornar a tenir un lloc en el pròxim govern d'Itàlia ja no fa riure l'executiu de Merkel. Amb les eleccions a la cantonada -se celebren diumenge-, els polítics alemanys han començat, amb maneres no tan subtils, a assenyalar als italians que no haurien de votar pel Cavaliere.

"Silvio Berlusconi pot ser un efectiu estratega de campanya -va dir el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, en una entrevista a L'Espresso -. Però aconsello als italians que no caiguin en el mateix error votant-lo".

Un portaveu del ministre de Finances va desautoritzar poc després la declaració. I és que qualsevol advertència d'Alemanya corre el perill de crear un efecte oposat, i donar la raó a un Berlusconi que ha decidit encapçalar una campanya populista basada a carregar contra les receptes d'austeritat de Merkel.

La mala sang corre en dos sentits. Les mostres d'antipatia entre la cancellera i Berlusconi han existit durant anys. A la tardor els mitjans de comunicació es van fer ressò de comentaris poc afalagadors de l'ex primer ministre sobre l'aparença de Merkel, segons diverses trucades intervingudes per investigadors. El Cavaliere va negar-ho tot.

Tot i això, atacant Merkel en campanya, el líder populista va dir dimarts en una ràdio italiana que va ser víctima d'un "pseudo cop d'estat" quan va veure's obligat a dimitir el novembre del 2011, acusant Berlín d'orquestrar el sotrac financer en ordenar als bancs alemanys de vendre els seus bons italians.

Berlusconi també ha acusat Berlín d'estrangular el creixement europeu amb la voluntat d'imposar el seu punt de vista econòmic a Europa, que atribueix a l'escolarització de Merkel a l'Alemanya de l'Est. "Això és com imposar a tots els ciutadans europeus que els homes han de portar sabates del número 42 i les dones del 40", va dir dilluns davant una multitud d'homes de negocis al nord d'Itàlia.

Els inversors alemanys, al seu torn, culpen el Poble de la Llibertat, el partit de Berlusconi, de portar Itàlia a la crisi del deute. I la seva principal preocupació és que el Cavaliere pugui desfer les reformes del govern de Mario Monti. "Itàlia necessita líders polítics que puguin associar-se amb el futur -advertia Ruprecht Polenz, líder del partit de Merkel, la CDU, al Süddeutsche Zeitung -. I Berlusconi, certament, no ho és".

stats