INESTABILITAT POLÍTICA GREGA
Internacional 12/05/2012

Berlín amenaça Grècia amb la sortida de l'euro

Només un govern d'unitat nacional podria evitar avui que Grècia torni a les urnes. Davant el fracàs de les negociacions, Alemanya va amenaçar ahir amb una sortida del país hel·lè de la moneda única.

Cristina Mas
3 min
DESUNITS PER L'AUSTERITAT El líder de la coalició d'esquerra alternativa Syriza, Alexis Tsipras -a l'esquerra-, i el del socialdemòcrata Pasok, Evànguelos Venizelos -a la dreta-, abans d'entrar a la reunió al Parlament grec, on no es posarien d'acord per formar govern.

BARCELONA"Hem après molt en aquests dos anys i tenim mecanismes de defensa: el perill de contagi a altres països de l'eurozona s'ha reduït i la regió és molt més resistent", deia ahir en una entrevista Wolfgang Schäuble, ministre alemany de Finances. Unes paraules que abonen la teoria dels analistes que creuen que l'únic objectiu dels rescats de Grècia era guanyar temps. "És un error pensar que no seríem capaços de reaccionar davant d'un imprevist", afegia, i sentenciava: "Europa no s'enfonsa tan ràpidament". Schäuble jugava així amb una hipòtesi fins ara tabú per por a una reacció en cadena que amenacés el conjunt de l'eurozona.

L'agència de qualificació Fitch va respondre al ministre Schäuble alertant que si Grècia deixés l'eurozona hi hauria un fort impacte sobre la qualificació del deute sobirà de França, Itàlia, Espanya, Xipre, Irlanda, Portugal, Eslovènia i Bèlgica. Mentrestant, l'euro tancava la jornada en el seu punt més baix des del gener (1,29 dòlars) i la Borsa d'Atenes queia més d'un 4%, fins als nivells del 1992.

"Alemanya intenta pressionar Grècia, però no crec que això funcioni, perquè els polítics grecs només es preocupen de la seva carrera, de manera que no es prendran seriosament les advertències", apuntava per telèfon des d'Atenes Georges Tzogopoulos, analista de l'Eliamep. "Crec que el risc d'una sortida de l'euro és elevat, i si això passa la nova moneda grega serà devaluada, les empreses faran fallida i el país tindrà dificultats per importar petroli i medicines, però penso que podríem sobreviure després d'un període d'inestabilitat", confiava l'economista.

Escenaris de la sortida

¿L'eurozona pot assumir la sortida de Grècia? Per Zsolt Darvas, analista de Bruegel, si els grecs insisteixen a no pagar, no hi ha alternativa: "Hi ha un marge per a la renegociació, ja que els índexs econòmics (recessió, atur, etc.) són pitjors del que s'esperava i les mesures d'austeritat no estan donant un resultat, però les posicions de Syriza són inacceptables". Darvas, que situa la probabilitat de la sortida d'Atenes en un 30%, afirma que, en aquest cas, "el risc de contagi a l'eurozona és molt elevat, perquè els mercats es posaran a especular sobre qui serà el pròxim, i la gent del carrer als països rescatats o en dificultats es plantejarà per què no pot fer el mateix".

Per Nouriel Rubin, l'únic economista que va preveure la crisi, el que està passant a Europa és "un descarrilament a càmera lenta". Ahir, en una entrevista amb la cadena NBC, repetia el pronòstic: Grècia sortirà de l'euro i de la UE l'any que ve. Això tindrà un impacte directe sobre Portugal, Xipre i Irlanda, i Espanya, assegura, "necessitarà un rescat el 2012 per poder mantenir-s'hi dos o tres anys" i "eventualment també haurà de sortir de l'eurozona", però això serà un "procés lent", prediu.

Grècia tornarà a les urnes

Cap dels tres partits més votats diumenge a Grècia ha estat capaç de trobar aliances per formar govern. Tret que en els pròxims dies el president Kàrolos Papúlias forci un acord d'emergència nacional, el país haurà de repetir les eleccions. I, segons les enquestes, el principal beneficiat de tornar a les urnes serà Syriza, la coalició de l'esquerra alternativa, radicalment contrària a l'austeritat, que ahir va rebutjar entrar en un govern de coalició que no accepti renegociar tots els acords adoptats amb els plans de rescat.

Fonts pròximes a les converses van explicar a l'ARA que Evànguelos Venizelos, cap de files del Pasok i signatari dels plans de rescat, només preveia renegociar els termes dels trams que queden per aplicar, mentre que Syriza reclamava cancel·lar els acords, derogar les lleis laborals i les retallades salarials, i demanar una moratòria en el pagament del deute.

Avui el líder socialista Venizelos tornarà el mandat al president, que haurà de reunir tots els partits amb representació parlamentària per proposar-los un govern de salvació. Si fracassa, Grècia haurà de repetir els comicis, el 10 o el 17 de juny.

stats