GUERRA A L'ÀFRICA
Internacional 30/01/2013

Avions espia de Washington contra el jihadisme a Mali

Eric Schmitt
3 min
Les tropes franceses avancen de nit cap a la ciutat de Tombouctou, alliberada dilluns, en una imatge difosa ahir pel Servei Audiovisual Militar de França.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTON.En plena operació francesa a Mali contra els islamistes radicals que es van fer forts al nord del país, ara s'ha sabut que l'exèrcit dels Estats Units s'està preparant per establir una base d'avions no tripulats ( drones ) al nord-oest de l'Àfrica, per intensificar les missions de vigilància d'aquests grups extremistes que segons Washington representen una amenaça creixent per a la regió. De moment, les autoritats diuen que només pretenen fer servir avions teledirigits de vigilància, no armats, encara que no han descartat utilitzar aparells d'atac si s'agreuja l'amenaça.

La decisió és un indici que l'Àfrica Occidental s'ha convertit en una prioritat per als Estats Units, que tenen una presència limitada a l'Àfrica, amb només una base permanent a Djibouti, a més de 3.000 quilòmetres de Mali, ara a l'ull de l'huracà. Una nova base d'avions no tripulats al nord-oest de l'Àfrica s'uniria a la constel·lació de petites pistes d'aterratge construïdes els últims anys al continent. Fins ara, les operacions amb drones nord-americans s'havien centrat a Somàlia.

Si s'aprova la base, la ubicació més probable seria al Níger, un país en gran part desert, a la frontera oriental de Mali. El comandament militar nord-americà per a l'Àfrica, Africom, també està analitzant les opcions a altres països, entre els quals Burkina Faso.

La idea de la base s'ha precipitat per donar assistència a la missió francesa a Mali. Un grapat d'avions no tripulats tipus Predator ajudarien a donar resposta a la desesperada necessitat d'informació més detallada sobre una sèrie d'amenaces regionals, entre les quals la situació dels militants a Mali i el flux incessant de combatents i armes de Líbia.

Negociacions amb el Níger

El pla del comandament de l'Àfrica encara necessita l'aprovació del Pentàgon i, en últim terme, de la Casa Blanca, així com del govern del Níger. Dilluns, els Estats Units i el país africà van arribar a un acord sobre la cobertura legal -i la immunitat- que tindran les forces militars nord-americanes al Níger.

Alguns analistes van expressar les seves reticències a la base d'avions no tripulats a la regió, perquè que sigui per dur a terme missions de vigilància, podria alienar la població local, que pot associar els drones amb atacs mortals al Pakistan, Somàlia i el Iemen.

Tant segons exfuncionaris nord-americans com segons els cables que va fer públics Wikileaks, les missions de vigilància que els Estats Units han fet fins ara a Mali s'ha evidenciat que són poc útils. En els vols des d'Ouagadougou, la capital de Burkina Faso, s'han trobat que els militants islamistes han pres més precaucions en l'ús de les comunicacions electròniques i han tingut cura de no revelar informacions delicades, sabent que estaven sota vigilància.

El departament d'Estat ha estat extraordinàriament cautelós a l'hora d'autoritzar els vols d'avions no tripulats al Sahel, per por de les crítiques que diuen que els Estats Units intenten militaritzar algunes zones de l'Àfrica, en la seva campanya contra grups extremistes vinculats a Al-Qaida. L'episodi de l'assalt al consolat nord-americà a Bengasi (Líbia) del setembre passat també ha fet créixer les reserves de la diplomàcia nord-americana sobre la seva actuació al nord de l'Àfrica.

Drones nord-americans fan regularment vols de vigilància sobre Somàlia i de tant en tant llancen atacs aeris contra sospitosos de pertànyer a Al-Shabaab, un grup militant vinculat a Al-Qaida. Els alts comandaments de l'exèrcit nord-americà tenen clar que els Estats Units necessita més i més bons instruments de vigilància a l'Àfrica per fer un seguiment de les amenaces que creixen en aquest immens continent.

stats