Internacional 12/08/2013

El kirchnerisme perd els principals districtes de l'Argentina

A l'espera de l'escrutini complet, el candidat del Front Renovador Sergio Massa s'imposa a la província de Buenos Aires, el principal districte electoral

Agències / Joan Biosca
2 min
La presidenta argentina, Cristina Fernández, amb el candidat del seu partit, Martin Insurralde, aquest diumenge / EFE

Buenos AiresL'oficialisme ha guanyat a nivell nacional a les eleccions primàries que s'han celebrat aquest diumenge a l'Argentina, amb la vista posada a les legislatives del 27 d'octubre. Tanmateix, ha quedat segon en el principal districte electoral del país.

Segons les últimes dades provisionals, amb un 72,47% dels vots escrutats, a les primàries a la Cambra de Diputats el partit governant Front per a la Victòria (FPV) acapara el 24,97% dels vots, seguit pel Front Renovador, amb un 8,24%, i el Front Progressista Cívic i Social, amb el 7,59%.

A la votació de precandidats per al Senat, amb un 88,34% de l'escrutini fet, el FPV recull el 26,72% dels vots, seguit pel front Uneixen, amb l'11,86%, i per Unió Pro, amb l'11,67%.

La llei de primàries, aprovada el 2009, estableix com a requisit un mínim de l'1,5% dels vots per poder participar en les legislatives, el 27 d'octubre, que renovaran a nivell federal el 50% de la Cambra de Diputats i un terç del Senat.

El resultat d'aquestes eleccions es defineix bàsicament a la província de Buenos Aires, el principal districte electoral, que representa el 37,3% dels vots totals, i els següents tres districtes claus −les províncies de Còrdova i Santa Fe i la capital argentina− reuneixen en total el 25,5% dels electors. Per això, el candidat de cada partit per a la província de Buenos Aires acaba sent l'home fort de cada formació i el cap de cartell, com passa amb la demarcació de Barcelona en el cas de les eleccions a Catalunya.

A les eleccions d'aquest diumenge, i amb les dades encara provisionals −45,03% de vots escrutats−, el candidat de l'opositor Front Renovador, Sergio Massa, s'ha imposat a la província de Buenos Aires amb el 34,14% dels vots, seguit per l'oficialista Martín Insaurralde, que té un 28,21%.

En el segon districte electoral del país, la província de Còrdova, s'imposa la força local Unió per Còrdova, mentre el FPV se situa en el quart lloc.

A la província de Santa Fe, el tercer districte electoral, s'imposa el Front Progressista Cívic i Social i el FPV queda al tercer lloc.

A la capital argentina, quart districte electoral del país, s'imposa el front Uneixen i la coalició de Kirchner queda al tercer lloc.

Segons les dades oficials, la participació ha estat del 76,42% a nivell nacional per a les primàries de diputats i del 75,82% per a les de senadors.

Les eleccions d'octubre seran claus per al futur polític de la presidenta argentina, Cristina Fernández de Kirchner, reelegida el 2011 amb el 54% dels vots.

Bona part dels seus seguidors han expressat el desig que la presidenta aspiri, el 2015, a un tercer mandat, per la qual cosa s'hauria de reformar la Constitució, un canvi que necessita l'aval de majories especials en un Parlament que, precisament, canviarà part de la seva composició amb les eleccions de l'octubre.

stats