Misc 25/11/2015

Almenys 12 policies morts en un atemptat a Tunis

Ricard G. Samaranch
2 min
Familiars de les víctimes de l’atemptat a Tunísia, on va explotar un bus de la Guàrdia Presidencial.

TunisEl president de Tunísia, Béji Caïd Essebsi, va declarar ahir l’estat d’emergència a tot el país després d’un atemptat contra un autobús de la Guàrdia Presidencial que va causar la mort d’almenys 12 persones i en va ferir 17, segons el ministeri de l’Interior. L’atemptat va tenir lloc al centre de la capital, a prop dels ministeris de Turisme i de l’Interior, i va ser comès per un terrorista suïcida. Ara per ara cap grup ha reivindicat l’atac, però tothom dóna per fet que es tracta d’un acte jihadista.

“Tunísia està en una guerra contra el terrorisme”, va dir de manera solemne Essebsi, que va adoptar la mateixa retòrica que el president francès, François Hollande, després dels atemptats de París. El veterà polític, que va decretar el toc de queda a la capital entre les 9 del vespre i les 5 de la matinada, va demanar ajuda als altres països en una lluita que va definir de “dimensió internacional”.

Segons fonts policials, un terrorista suïcida va detonar un artefacte explosiu a la porta de l’autobús mentre els agents de la Guàrdia Presidencial eren al vehicle. La conflagració va deixar l’automòbil completament calcinat. Totes les víctimes mortals són membres de les forces de seguretat.

Tunísia, l’únic país de la regió que va dur a terme amb èxit la seva transició democràtica, ja ha patit dos sagnants atemptats aquest any a mans del jihadisme. Al març un atac contra el Museu Nacional del Bardo es va saldar amb la mort de 21 persones, la majoria turistes europeus. A finals de juny un nou cop contra interessos turístics va ser encara més brutal: un terrorista va obrir foc indiscriminadament en una platja de la localitat costanera de Susa i va provocar la mort de 38 persones, la gran majoria turistes de nacionalitat britànica. En tots dos casos, l’autodenominat Estat Islàmic es va atribuir les accions.

Tot i ser un país de tradició laica, Tunísia és un dels que ha enviat més efectius a lluitar a Síria i l’Iraq. Segons les últimes estimacions, la xifra supera els 3.500. I el jihadisme hi està ben implantat, en part, per contagi dels països veïns. Des de la revolució del 2011 que va deposar el dictador Ben Ali, almenys 80 membres de les forces de seguretat han mort en atemptats jihadistes.

stats