GUERRA AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 09/01/2013

Aliança insòlita contra les armes químiques a Síria

E. Schmitt / D.e. Sanger
2 min
Un grup de sirians treuen un home ferit entre la runa d'un edifici a Alep.

THE NEW YORK TIMES / WASHINGTONA finals de novembre, alts comandaments militars d'Israel van trucar al Pentàgon per discutir un descobriment preocupant dels seus serveis d'intel·ligència: imatges per satèl·lit mostraven tropes de l'exèrcit sirià barrejant productes químics -probablement el mortífer gas nerviós sarín- i omplint dotzenes de bombes de 225 quilos per ser llançades des d'avions.

En poques hores, el president Obama va ser alertat de la troballa i l'alarma va augmentar mentre la munició era carregada a vehicles pròxims a bases aèries del règim de Baixar al-Assad. Les autoritats nord-americanes van ser informades que el president sirià havia ordenat que s'utilitzessin les bombes -que podien ser llançades en qüestió d'hores- massa de pressa perquè els Estats Units poguessin actuar.

El que va venir després, segons van explicar els oficials, va ser una mostra remarcable de cooperació internacional en una guerra civil en què els Estats Units, els estats àrabs, Rússia i la Xina no s'han posat d'acord en gairebé cap punt per actuar en conjunt.

La combinació d'alertes públiques fetes per Obama i de missatges privats al líder sirià de part de Rússia i altres, incloent-hi l'Iraq, Turquia i possiblement Jordània, van aturar la preparació de bombes químiques. Una setmana més tard, el secretari de Defensa, Leon Panetta, va dir que el pitjor havia passat -de moment.

Un perill latent

Però la preocupació no s'ha esvaït perquè Al-Assad encara pot utilitzar les armes produïdes aquella setmana. Diplomàtics occidentals diuen que tot i que aquella setmana es va evitar una crisi, no poden descansar tranquils de cap manera.

"Els russos van entendre que un atac químic ens faria intervenir -va dir un oficial del Pentàgon la setmana passada-. La incògnita ara és fins a quin punt Al-Assad va entendre les alertes i si aquesta comprensió canviarà si està acorralat".

Les armes químiques són considerades "armes de destrucció massiva" i són difícils d'utilitzar i llançar. L'efectivitat d'un atac depèn del vent i del terreny. De vegades els atacs són difícils de detectar. Les forces sirianes podrien utilitzar-les en una ciutat o un barri, segons expliquen alguns oficials, i faria falta temps perquè algú a l'estranger se n'adonés.

Com respondrien els Estats Units, Israel i els països àrabs segueix sent un misteri. Els nord-americans i els seus aliats han parlat vagament d'haver desenvolupat "plans de contingència" en cas de decidir intervenir a Síria per neutralitzar les armes químiques, una tasca que requeriria 75.000 tropes, segons càlculs del Pentàgon. No obstant, no hi ha hagut senyals evidents que Washington estigui preparant-les. La munició química, però, segueix a les bases aèries, llesta per ser utilitzada.

stats