CAFÈ BAVIERA
Misc 27/06/2013

"Un palomo no hace verano"

i
Xavier Bosch
2 min
Johan Cruyff durant un acte de la seva fundació celebrat en una escola d'Amsterdam fa uns dies.

Estrany regal d'aniversari de Cruyff a Messi. El dia que el millor jugador del món en feia 26 i passejava en barca agombolat pels seus germans, unes paraules de Cruyff ressonaven pel planeta: "Ara que el Barça ha fitxat Neymar, ha de pensar a vendre Messi". És la depuració de la seva teoria inicial que "no hi pot haver dos capitans en un sol vaixell". El discurs preventiu de la por. Neymar, murri, adoctrinat, en les seves set hores a Barcelona va repetir vuit vegades que ell venia a aprendre de Messi i ajudar-lo a ser encara millor. De cop, amb dues paraules i tres somriures, va desactivar els profetes que amenaçaven amb una batalla d'egos ja abans de debutar al Gamper. Després, a la Copa Confederacions, Neymar jr. està demostrant que n'hi ha pocs com ell -quin un contra un, quin catàleg de rematades amb les dues cames-, i que pot fer un tàndem letal amb Messi. Als qui tenien dubtes futbolístics se'ls han anat esvaint a cada gol. Però davant la possibilitat que, seixanta anys després, el Barça pugui unir Kubala i Di Stéfano, sembla que algú té interès a impedir-ho.

Salvat l'atac a Neymar, l'objectiu sembla un Messi que se supera cada temporada i que acaba de renovar fins més enllà dels trenta amb el Barça. Ara, de cop i volta, se li comencen a buscar les pessigolles. La imputació per presumpte delicte fiscal no és cap broma. A banda que s'haurà de retratar -com tothom- i que hi haurà una taca a la seva imatge -que en altres grans esportistes espanyols s'ha mirat d'empetitir-, una idea pot començar a rondar pel cap del crac argentí. Per viure a Catalunya i jugar al Barça paga més impostos que en cap altre club d'Europa. A Maradona, que no havia crescut aquí ni tenia cap agraïment etern al Barça, van fer-li veure que les obligacions fiscals a Nàpols no tindrien res a veure amb les aquí i va començar a dir i repetir una frase que es va convertir en el seu ritornello : " Quiero irme ". Fins que va sortir en globus i va aterrar en helicòpter a San Paolo.

De cop i volta, l'entorn de Messi també sent que la patum més venerada li obre la porta per marxar. No fos cas, suposo, que el Barça de Rosell i Vilanova guanyés massa. Aquesta, però, no és la primera vegada que Cruyff trepitja l'ull de poll a Messi. Quan el 10 del Barça va començar a col·leccionar Pilotes d'Or, ja el va criticar perquè no sabia anglès. Esclar que en el tema de l'idioma, després de l'exhibició d'alemany de Guardiola a la primera roda de premsa, els qui porten quaranta anys vivint aquí i han estat seleccionadors de Catalunya i no han dit ni una paraula en la nostra llengua, de lliçons, les justes. De futbol, totes. Idiomàtiques, cap. Esclar que una flor no fa estiu. O, com va dir Cruyff en una celebrada ocasió, " Un palomo no hace verano ".

stats