08/10/2011

El PP i el sentit de l'amistat

2 min
El PP i el sentit de l'amistat

PRONÒSTICS. Encara no ha començat la campanya electoral, però tots els sondeigs, coincidint amb el fatalisme de Duran i Lleida, pronostiquen una majoria absoluta del PP el pròxim 20 de novembre. Convé, doncs, avançar-nos als esdeveniments i intentar saber què podem esperar de la futura administració Rajoy. Segons el seu candidat Jorge Fernández Díaz, aquest serà un govern "amic de Catalunya", però veient les propostes del seu programa electoral em temo que, més que un amic, en la figura de Rajoy hi trobarem una madrastra disposada a fer-nos passar per l'adreçador, sempre -esclar- pel nostre propi bé. El programa -que encara està pendent de millores- no només preveu flash-backs inquietants com el restabliment del Pla Hidrològic Nacional, que porta implícit el transvasament de l'Ebre, sinó també un paquet de mesures destinades a laminar la capacitat de decisió dels governs autonòmics; una mena de Loapa 2.0 que es disfressa amb eufemismes com ara "simplificació" i "coordinacio", i que utilitza la crisi econòmica com a coartada.

PROGRAMA. Alguns exemples: segons el programa electoral (es pot consultar a www.pp.es ), el futur govern Rajoy garantirà per llei la lliure elecció d'idioma en tots els nivells de l'ensenyament; unificarà els tràmits per a la creació d'empreses a tot el territori espanyol; promulgarà una legislació per forçar la coordinació entre administracions públiques; impulsarà la simplificació normativa per "evitar la profusió de normes de diversos àmbits que generen confusió i inseguretat jurídica" entre els ciutadans; garantirà que els nens rebin la mateixa educació "amb independència de la comunitat autònoma on estudiïn"; crearà un espai espanyol d'ensenyament superior que inculqui a les universitats el valor de "la vertebració i la cohesió territorial" i que sigui "una referència per a 400 milions d'hispanoparlants" (i per als estudiants europeus); eliminarà les "restriccions geogràfiques" dels permisos de treball per a estrangers, i a més "no permetrà [sic] que convisquin 17 sistemes sanitaris amb prestacions diferents segons les autonomies". En el capítol dedicat a la llengua, a més, el programa popular afirma que "la llengua no pot convertir-se en un factor que discrimina, restringeix mercats i impedeix la mobilitat geogràfica".

AUTOPROTECCIÓ. Es tracta d'una pla global i sistemàtic que té com a objectiu fer que l'Estat recuperi el terreny perdut des de l'aprovació de la Constitució del 1978. Un pla que parteix de la base que, a l'Espanya actual, la diferència, la pluralitat i l'autonomia són valors tòxics, que "discriminen", "restringeixen" i "generen confusió". Al darrere d'aquestes argumentacions tècniques s'hi amaga l'espanyolisme assimilista de sempre, potser una mica més hàbil en el llenguatge, però igualment implacable. Fernando Valls Taberner escrivia a La Vanguardia el 1939: " Cataluña ha seguido la falsa ruta del nacionalismo catalanista, y ha llegado a ser víctima de su propio extravío ". Heus aquí, doncs, el que es proposa el futur govern amic de Catalunya: protegir-nos, fins i tot de nosaltres mateixos.

stats