Misc 30/08/2013

Un tast d'història amb vells coneguts

El Barça té sort a la Champions i jugarà contra tres campions d'Europa en hores baixes

i
Toni Padilla
3 min
Un tast d'història amb vells coneguts

Barcelona.El 15 de novembre del 1964 un jove prim i amb el nas gros debutava amb el primer equip de l'Ajax marcant l'únic gol en la derrota per 3-1 contra el modest GVAV de Groningen. Menys d'una dècada més tard, l'agost del 1973, aquest noi es convertia en el jugador més car de la història quan l'Ajax el va vendre al Barça. En 9 anys, Johan Cruyff havia liderat la revolució del futbol total i havia convertit l'Ajax en el millor club del món. El futbol total, encarnat en la figura de Cruyff, va unir en un cordó umbilical dos clubs que, curiosament, no s'havien enfrontat mai en la història de les competicions europees. El sorteig de la fase de grups de la Lliga de Campions d'ahir a Mònaco, però, va tancar aquesta ferida: el Barça i l'Ajax obriran el foc del grup H de la Champions el 18 de setembre al Camp Nou.

El sorteig va ser benèvol amb el Barça, que va evitar equips del potencial del Manchester City, el Juventus i el Borussia de Dortmund. Curiosament, el grup del Barça és l'únic en què els quatre equips han aixecat algun cop en la seva història la copa orelluda, la Champions. Però tant el Milan com l'Ajax i el Celtic fa temps que no viuen dies de glòria. El Celtic va guanyar la Champions el 1967 a Lisboa -la ciutat on es juga la final aquesta temporada- amb aquell equip fantàstic en què absolutament tots els jugadors eren escocesos nascuts prop de Glasgow. Des de llavors, ja somriu si arriba a la fase de grups. L'Ajax s'ha fet petit durant l'última dècada, en què ha vist com els joves talents li marxen als 16 anys. I el Milan, campió d'Europa per últim cop el 2007, ha fet un pas enrere aquests anys, afectat pels problemes amb la justícia del seu propietari, Silvio Berlusconi.

"És un grup que respira futbol", admetia Andoni Zubizarreta. "Un grup amb equips plens d'història, clubs fantàstics, amb els nostres amics del Barça", deia el tècnic del Celtic, Neil Lennon, l'home que va aconseguir derrotar els blaugranes l'any passat. Un grup carregat d'història, amb quatre ciutats que respiren futbol. Però també un grup de retrobaments per al Barça, ja que en els últims anys jugar contra el Milan i el Celtic s'ha convertit en un costum. De fet, l'any passat el Barça va perdre a Celtic Park i San Siro, en un avís per a navegants sobre com es defensen els homes de Massimiliano Allegri i Neil Lennon.

L'Ajax és diferent. L'Ajax de Frank de Boer, l'home que ha aconseguit guanyar les dues últimes lligues holandeses i aixecar la moral d'un club deprimit. El campió holandès té el capità De Jong lesionat i sap que entre avui i demà el Tottenham li fitxarà la seva jove estrella danesa, Eriksen. Qui sí que podrà jugar contra el Barça serà Bojan Krkic, que viurà un doble retorn: al Camp Nou i a San Siro. "És increïble, és una casualitat magnífica", deia el davanter de Linyola, que a l'Ajax juga a la banda i no al centre de l'atac holandès. L'Ajax sol jugar obert, amb ambició, però s'ha fet un tip de rebre gols durant les primeres jornades de la lliga: 7 en 4 partits.

El rival més fort hauria de ser aquest Milan que s'ha classificat després de golejar el PSV per 3-0. L'equip rossonero no pot plantar cara a la Juve per guanyar la lliga italiana, però encara és un equip competitiu. Allegri podrà fer jugar contra el Barça la seva gran estrella, Mario Balotelli, a diferència de l'última temporada. Els llombards han fitxat poc -la principal cara nova és Poli, un migcampista de toc-, però presumeixen d'un atac ràpid i elèctric, amb Kevin-Prince Boateng, El Shaarawy, Balotelli, Pazziini i el possible fitxatge de Matri. Al mig del camp, l'holandès De Jong passa l'escombra i Montolivo hi posa criteri. Ara, contra el Barça Allegri ja ha demostrat que no té problemes per tancar l'equip sobre la seva defensa.

Retorn a Celtic Park

I tancar-se és el que va fer l'any passat Neil Lennon, un home que admira el joc del Barça però que sap que només als partits de la lliga escocesa pot jugar a l'atac. El Celtic domina com vol la seva lliga -el seu etern rival, el Rangers, paga a Tercera els pecats de no pagar els deutes- però ha patit per arribar a la fase de grups. Ho ha aconseguit després de superar el campió del Kazakhstan, el Shakhter, amb un gol al minut 92 a Celtic Park, un estadi on el Barça s'ha fet un tip de jugar els últims anys.

El sorteig també va ajuntar en el mateix grup el Bayern de Guardiola amb el Manchester City de Txiki Begiristain i Ferran Soriano, en un duel amb regust barcelonista.

stats