Misc 08/08/2013

Primer assalt per poder fitxar David Luiz

El club presenta una oferta però el Chelsea la considera insuficient

i
Toni Padilla
4 min

Barcelona.La recerca d'una nòmina de centrals estable s'ha convertit en una constant al Barça durant les últimes temporades. El club juga a dues bandes en aquests moments, treballant per intentar fitxar el central que els fa patxoca, David Luiz, però cuidant els joves com Bartra i Bagnack per si els toca fer un pas endavant en partits importants aquesta temporada. Poques hores després que el tècnic Tata Martino admetés amb la premsa desplaçada a la gira que una opció seriosa és no fitxar cap defensa central, el Barça presentava la primera oferta al Chelsea per fitxar David Luiz, una oferta d'uns 25 milions d'euros, una xifra lleugerament superior a la que va pagar el club anglès pel mateix jugador el 2011, quan el va fitxar del Benfica. El Chelsea ja ha rebut la proposta de mans de Raül Sanllehí, desplaçat aquests dies a Londres per tractar el cas.

El Barça sap que aquesta oferta, només econòmica perquè no inclou cap opció de comprar un jugador de La Masia o un intercanvi de futbolistes, està prou allunyada de la que acceptaria el Chelsea. L'equip de l'oest de Londres només vendria el seu defensa internacional brasiler per una xifra superior que li permetés fer caixa per obtenir beneficis i fitxar de passada un altre defensa central, en aquest cas Mangala, del Porto.

David Luiz no ha jugat aquesta matinada passada el partit amistós del Chelsea contra el Madrid. Després de jugar la Copa Confederacions, el brasiler es va reincorporar al Chelsea jugant només 30 minuts d'un amistós contra l'Inter. Els altres partits no els ha jugat per molèsties físiques, malgrat que aquesta matinada el club britànic no ha explicat els motius de l'absència. José Mourinho, tècnic dels blues , ja ha comentat en diverses ocasions que David Luiz forma part del seu full de ruta, però el Chelsea no ha deixat de parlar amb el Porto per tenir llest el recanvi si finalment s'arriba a un acord amb el Barça. Per arribar-hi, però, el Barça s'hauria de rascar més la butxaca o trobar la complicitat del jugador, que va signar la temporada passada una ampliació de contracte per a les cinc temporades vinents. El Barça dóna per fet que la primera oferta serà rebutjada per l'equip propietat de Roman Abramóvitx, i intenta oferir una imatge de calma i no pas de desesperació: si David Luiz no arriba, es confiarà en els joves.

El cas de David Luiz, doncs, és un nou episodi en una història que s'arrossega des de fa temps. L'última temporada les lesions van deixar la defensa del Barça tocada just quan van arribar els duels claus en la Lliga de Campions, un fet que va portar la secretaria tècnica i la directiva fins a un escenari en què es va acceptar que calia fitxar un central. Amb Piqué i Mascherano, un migcampista reconvertit al centre de la defensa, la qüestió és qui els pot donar el relleu quan ells falten.

Puyol i els dubtes

Gerardo Martino s'ha interessat des del seu primer dia a Barcelona per l'estat d'un Carles Puyol que podria rebre l'alta mèdica al setembre, però amb 36 anys i un llarg historial d'operacions el defensa català no pot garantir poder jugar més de 30 partits durant la temporada. Exemple de treball incansable, Puyol entra als plans de Gerardo Martino, però dins del club tothom sap que cal tenir altres opcions. Martino, de fet, insisteix que li agrada donar oportunitats als joves, com ha fet sempre al llarg de la seva carrera, un motiu pel qual homes com Bartra i el camerunès Bagnack podrien tenir minuts durant la temporada. Però mai com a primeres opcions.

La temporada passada Tito Vilanova va acabar apostant per Marc Bartra en alguns partits, però el jove central va ser un pedaç i no una aposta ferma. Altres homes van jugar de centrals puntualment canviant de posició, com Adriano i Song, però el camerunès no va acabar d'agradar i el lateral també pateix per les lesions. La prioritat del Barça és poder deixar de tenir pedaços per estar més tranquils a la defensa, però costa trobar al mercat un home que tingui totes les qualitats que el Barça demana: sortida de pilota, el joc aeri que no té Mascherano, força física i ordre tàctic. Thiago Silva encaixava però era massa car. David Luiz, un home molt dur, i Agger s'hi acosten, però el defensa del Chelsea és molt car i les negociacions no són senzilles.

L'afer dels defenses centrals, de fet, és un problema que s'arrossega des que no va funcionar l'aposta milionària pel jugador ucraïnès Dmitro Txigrinski, que havia d'agafar el relleu de Rafa Márquez el 2009 i va acabar jugant només una temporada, xiulat per l'afició després d'un partit horrible contra el Sevilla. Touré Yaya, que preferia ser migcampista, va marxar al Manchester City i les lesions van apartar l'argentí Milito, clau en el seu moment per mantenir ferma la defensa.

Joves com Andreu Fontàs i Marc Muniesa no van triomfar, i la possibilitat de canviar de posició homes com Busquets, Adriano i Song era sempre una solució puntual. Tampoc va servir de gaire fitxar un Martín Cáceres que podia ser central i lateral, i el brasiler Henrique va arribar per marxar cedit sense jugar ni un sol minut oficial ni poder explicar als socis els motius del seu fitxatge. Després el PSG va pagar més per Thiago Silva quan el Barça el va demanar al Milan. Altres homes, com Mathieu, no han acabat d'agradar abans d'iniciar negociacions. Abidal ja ha marxat i les lesions han mortificat Puyol, i s'han quedat sols així Piqué i Mascherano. I un dels dos ni solia ser defensa.

stats