ALLEGRO MA NON TROPPO
Misc 11/08/2013

Gira sí, gira no

i
Toni Padilla
2 min

Les gires asiàtiques (o nord-americanes) mai crearan consens, cal assumir-ho. Quan mesurem els arguments favorables i els contraris, la balança queda prou equilibrada. Els jugadors, per exemple, preferirien no haver de fer gires, malgrat que el sentit de club -i els contractes- fa que no ho verbalitzin. Viatges durs, poc temps per descansar, canvis d'escenaris, estadis amb una gespa complicada, rivals que s'hi deixen la vida i et deixen els turmells morats i un clima horrible. Als jugadors del Barça aquesta gira no els ha fet gaire gràcia. Si inicialment l'estada a Israel i Palestina va ser un encert que els va emocionar, de mica en mica la percepció ha canviat, ja que no han treballat en condicions. De fet, només cal recordar que ara fa un any els jugadors ja van veure amb bons ulls no fer gira i instal·lar el camp base a la Ciutat Esportiva.

Per al club, en canvi, la gira és una necessitat. Cal obrir nous mercats, cuidar la marca, potenciar-la i fer caixa. La visita a Israel i Palestina estava destinada a rebre crítiques, ja que aquest afer se sent gairebé com a propi a Catalunya, i bona part del públic blaugrana no només està ben documentat sobre què passa en aquelles terres, sinó que molts també s'han posicionat clarament i poden criticar amb fermesa. Ara, per al Barça la gira ha estat un èxit -especialment a Israel i Palestina-, ja que deixa clar el compromís del club amb uns valors, amb el diàleg. A Tailàndia i Malàisia l'objectiu era diferent: guanyar diners i marcar paquet per recordar que el millor joc el fa el Barça, i no pas els anglesos. I també s'ha aconseguit, per ajudar a la potenciació d'un mercat que ara tindrà una oficina a Hong Kong.

Però el Barça, exemplar en el futbol base i un estil de joc, encara és una mica inexpert quan toca fer gires. Encara no fa ni 10 anys des que el club va decidir que les gires per Àsia i els Estats Units fossin un costum -el 2004 es juga a la Xina, el Japó i Corea del Sud- i molts clubs demostren que hi tenen una mica més de traça. Per exemple, la major part de clubs britànics van fer la gira ja fa dies, per tornar a casa amb més temps i evitar ensurts propis del viatge. Els anglesos, per cert, comencen la lliga el mateix cap de setmana que el Barça. A més, visiten mercats que el Barça haurà d'obrir de pressa, especialment Indonèsia.

Els clubs britànics tampoc tenen problemes com els originats per l'elecció d'un vol xàrter per fer els desplaçaments interns, que ha provocat queixes de jugadors, tècnics i periodistes. I tampoc acaben en hotels on els jugadors no sopen bé. Les gires són part del futur del club i jugar a Bangkok i Kuala Lumpur ha estat un encert, malgrat que caldrà aprendre de les errades comeses per seguir millorant. En el fons, el Barça encara és una mica novell en aquest afer: 9 anys de gires modernes. S'ha fet molt, però queda per fer.

stats