05/11/2012

Apocalíptics enganxats a l'apocalipsi

2 min

D'addictes n'hi ha de moltes menes. Però els més estranys són els addictes a les xarxes socials que difonen des de les xarxes socials missatges apocalíptics sobre les xarxes socials. És com si un addicte a la xocolata ens alertés dels mals d'aquesta menja amb la boca vessant de cacau. Aquests addictes, a més a més, busquen algú altre per carregar-li el mort de fer por. Es deleixen per les cites cèlebres . N'hi ha dues que els tenen el cor robat. Una frase suposadament d'Einstein i una altra d'exageradament atribuïda a Jean François Leroy, el director de Visa Pour l'Image.

D'Einstein diuen que va dir: "Temo el dia que la tecnologia sobrepassi la nostra humanitat. El món tindrà una generació d'idiotes". Em declaro incompetent per dir si Einstein va dir això o no ho va dir o si ho va dir així. Sigui com sigui, segur que no s'imaginava que aquesta frase acabaria com un xiclet gastat que va de boca en boca sense gust de res. La serveixen d'acompanyament d'un fotomuntatge amb persones mirant-se un smartphone en moments inoportuns: a mitja abraçada, en un museu, en una reunió d'amics. I hi afegeixen una frase lapidària: "La profecia s'ha acomplert". Pam! I a continuar passant la tarda a Facebook.

El pas següent és fer un post i/o un RT per dir que J.F. Leroy (sense dir qui és) ha dit: "Twitter et fa creure que ets savi, Instagram que saps fer fotos i Facebook que tens amics. El despertar serà dur". Leroy no va dir això: només va esmentar aquest tuit -que no és seu- perquè li semblava encertat. Tant és? Potser sí. Però quants dels que han anat retuitejant o penjant a Facebook la frase saben qui és J.F. Leroy? Quants han visitat l'exposició de Visa Pour l'Image al CCCB -no calia anar a Perpinyà-? Per què trobem tant plaer a comportar-nos com els micos que repeteixen el que fan els altres sense plantejar-se res?

stats