02/03/2011

Un adéu a Jane Russell

2 min

Les seccions d'obituari d'arreu del món informaven ahir de la mort, als 89 anys d'edat, de la senyora Jane Russell, actriu i sex-symbol del Hollywood dels anys quaranta i cinquanta, durant els quals va rodar el gruix de la seva filmografia, principalment centrada en el gènere del western . Va ser precisament una pel·lícula del salvatge Oest titulada Fora de la llei ( The Outlaw , en versió original) la que va abocar Jane Russell a la fama, ni que fos per un motiu més aviat cinematogràfic, com pogués ser la mida dels seus pits.

En efecte, per als censors de l'època els atributs de Jane Russell eren massa grans i ostentosos, mentre que per al director del film, el magnat i cineasta Howard Hugues, tenien la talla perfecta i eren peces que feia goig de mostrar. Hugues estava entestat a desafiar el codi Hays, que era la normativa de censura a la qual es van haver d'emmotllar les produccions hollywoodianes entre 1930 i 1967, i que establia unes limitacions tan estrictes com absurdes pel que feia a la sexualitat. Això va fer que Fora de la llei, tot i ser rodada l'any 1941, no es pogués estrenar -en circuit reduït- fins al 1943, i, ja per al públic en general, el 1946. Sembla que el que més irritava als censors era el cartell de la pel·lícula, que mostrava una Jane Russell voluptuosament reclinada damunt d'un llit de palla, amb la brusa molt oberta i la faldilla molt arremangada, i que amb una mà s'acaronava la negra cabellera mentre amb l'altra sostenia un revòlver ben fàl·lic. Per als puritans del codi Hays la provocació era total, però el tossut -i poderós- Hugues finalment se'n va sortir amb la seva, i va fer ingressar Jane Russell al firmament de les estrelles més bombàstiques del Hollywood clàssic.

Però els temps canvien, i si en els anys quaranta del segle XX els pits grans resultaven torbadors per a segons qui, en els deu del XXI són els pits petits els que constitueixen anatema. Si més no a Austràlia, on, de l'any passat ençà, el govern del país té prohibida i castigada l'exhibició de nus femenins amb una talla de pit reduïda. L'explicació oficial diu que el que es pretén és perseguir "la difusió d'imatges eròtiques o pornogràfiques de persones que siguin, o sembli que són, menors de 18 anys": i, per a les autoritats australianes, les dones amb els pits petits poden induir a confusió, de manera que els apliquen la censura preventiva, només per si de cas. Val a dir que Austràlia és un dels països pioners i més actius en la vigilància i prohibició de continguts a internet, i que els seus governants són coneguts per agafar-se-la amb paper de fumar (perdó per la broma fàcil) quan es tracta de legislar en matèria de sexe.

El cas és que no hi ha remei: per grans o per petits, sempre hi ha hagut i hi haurà mòmies insepultes, disposades a escandalitzar-se davant dels pits femenins, una cosa temible. Tot i que mai ho seran tant com l'estultícia humana, que, a l'inrevés dels pits de les dames, no fa res més que amargar la vida del pròxim.

stats