02/10/2011

Periodisme amb les dues mans

2 min

Pedro J. Ramírez, director i ànima sensible del diari El Mundo , té una relació intensa amb les Illes. No només es va construir un xalet amb piscina a Mallorca, en uns terrenys escollits a dit des del cotxe oficial de Jaume Matas, sinó que també fa anys que manté una edició provincial del seu rotatiu per a les Balears, des de la qual s'imparteix doctrina als aborígens perquè superin d'una vegada la seva condició d'illencs ensalvatgits i aprenguin a ser espanyols de profit, amb tots els ets i uts. Per al lector que no tingui la sort d'haver tingut El Mundo de Baleares a les mans, esmentarem només que en va ser director una colla d'anys l'eximi Eduardo Inda, exresponsable del diari Marca , i que la línia editorial que hi va fixar (i que continua encara ara) era més o menys la mateixa que la que ha imposat al diari madridista. Rigor, equanimitat i veracitat a cabassos.

No cal dir que, d'ençà que el torero José Ramón Bauzá és el president del Govern Balear, la bona gent de l'edició insular d' El Mundo viuen en una permanent onada d'entusiasme. Cada vegada que el diestro es carrega una direcció general de política lingüística, fa tancar una tele local infestada de catalanistes impresentables, elimina ajuts per a publicacions en català o anuncia que la graella d'IB3 inclourà programes en castellà (" faltaría más ", postil·la a continuació Bauzá), a El Mundo els agafa un atac de felicitat molt semblant als que té Berlusconi amb les seves veline . La sintonia que manté el rotatiu amb el torero i el seu govern de banderillers és impecable: El Mundo editorialitza i Bauzá executa; Bauzá executa i El Mundo editorialitza. Un idil·li.

El cas és que els redactors de la insigne capçalera no saben què s'ha de fer perquè el torero sigui feliç i els continuï donant plaer, una mica com els passa als culers amb Messi. Això explica que la pàgina web d' El Mundo inclogués ahir una notícia tan deliciosa que no em puc estar de transcriure-la (espero que als autors no els ofengui la traducció al català). El titular era "A Bauzá el col·lapsen els amics", i la notícia deia: "Les noves tecnologies no tenen secrets per al president del Govern, el qual, des de la seva elecció, s'ha bolcat en internet. Té blog, pàgina de Viquipèdia, Facebook (amb més de 4.800 seguidors), Twitter (amb 2.040 seguidors i 102 llistes que el segueixen) i fins i tot un canal al YouTube. Es connecta amb les dues mans, amb una BlackBerry i un smartphone , penja fotos, vídeos i comentaris propis i aliens, i fomenta el debat a totes les xarxes socials".

La cosa seguia, però em sembla que n'hi ha prou per fer-se'n la idea. A mi, el que més em commou és que l'home es connecti "amb les dues mans", com els valents. En fi, no se'ns acudiria dir-los als redactors d' El Mundo com han de fer la seva feina, però ens permetem demanar-los un reportatge a doble pàgina sobre "Bauzá, marit i pare exemplar". L'esperem ansiosos i el llegirem amb les dues mans.

stats