25/04/2011

No són populistes, són feixistes

2 min

En el seu cèlebre Assaig de càntic en el temple , Salvador Espriu manifestava el seu intens desig d'abandonar el seu país i allunyar-se'n "nord enllà, on diuen que la gent és neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç". Però potser li'n passarien les ganes si aixequés el cap i pogués assabentar-se de notícies tan poc reconfortants com l'ascens d'aquests Finesos Autèntics que han omplert Europa d'una inquietud més que raonable. Comandats per un personatge, Timo Soini, que alguns consideren carismàtic però que bàsicament és tan repulsiu que resulta difícil deixar de mirar-lo (com passa amb alguns gripaus verinosos), els Finesos Autèntics es van perfilar en molts sondejos com a possibles guanyadors de les últimes eleccions legislatives a Finlàndia o, si més no, com a possibles membres d'alguna aliança de govern. Al final han quedat situats com a tercera força parlamentària, clau per a la governabilitat del país.

Per si amb el nom que han escollit no quedava prou clar, Finesos Autèntics és un partit que pertany a la nova i puixant extrema dreta europea, que es caracteritza precisament pel seu antieuropeisme i per ser profundament racista. Per algun motiu que se m'escapa, ara s'ha posat de moda anomenar populistes aquesta mena de genteta i els seus partits polítics, però considero que resulta molt més senzill, i sobretot aclaridor, tractar-los senzillament de feixistes, que és el que són. Una de les primeres coses que ens confirma que estem davant d'un feixista és que el primer que fa és negar-ho. "Nosaltres no som xenòfobs" i "Nosaltres no som antieuropeistes" són frases que el tal Timo Soini diu en cada entrevista. L'interessant no ve amb aquestes negacions, sinó amb el "però" que ve a continuació: "Nosaltres no som racistes, però pensem que la immigració s'ha de regular". Bé: tots pensem que la immigració s'ha de regular d'alguna manera, encara que no tinguem ni idea de quina. La diferència és que una colla de personatges que es declaren finlandesos de debò (els altres deuen ser de nyigui-nyogui) i que escupen un "però" després de negar que siguin racistes són feixistes purs i durs. Ells sí que saben com s'ha de regular la immigració: a força d'hàbils prestidigitacions amb les misèries i les pors dels seus conciutadans. Sempre n'hi haurà de tan autèntics com ells, que s'apuntaran encantats de la vida a fotre canya al moro, al negre i a aquests països PIGS que tenen el vici de fer-se rescatar per falta total de solvència política i financera.

A casa nostra cal absolutament subratllar el fet que la impresentable Plataforma per Catalunya del no menys lamentable Josep Anglada hagi aconseguit presentar llistes en més de cent municipis catalans, incloent-hi Barcelona. Aquests també diuen sempre que no són racistes, però que no sé què. L'autèntica barbàrie torna a escampar-se per tot Europa, i Catalunya no n'és cap excepció. No són populistes. Són feixistes, i és peremptori extremar totes les cauteles contra ells.

stats