OPINIÓ
Misc 15/11/2012

El retorn de Juanjo Puigcorbé i els nous nazis a Grècia

i
Santi Fondevila
2 min

Un actor que fa de crític. Juanjo Puigcorbé ha tornat als escenaris dinou anys després. I ho ha fet en una obra de Juan Mayorga, Si supiera cantar, me salvaría. El crítico , en la qual interpreta Voloida, justament un crític que rep la visita de l'autor de l'obra sobre la qual està a punt de escriure. És una obra que posa en primer pla la figura del crític però també, segons Mayorga, una obra sobre dues maneres d'entendre no sols el teatre sinó la vida. Aquesta producció estrenada a les Canàries està fent gira per Espanya i no se sap si passarà per Barcelona. Puigcorbé ha estat en contacte diverses vegades amb el Temporada Alta per moure un projecte.

Alba Daurada contra el teatre. A la Grècia convulsa i deprimida estan passant coses preocupants de les quals tenim poques notícies. Fa uns dies, l'agència France Presse es feia ressò de la suspensió d'una obra de teatre a causa de l'agressivitat i les amenaces de membres del partit neonazi Alba Daurada (400.000 vots en les últimes eleccions) contra les representacions de l'obra teatral Corpus Christie al teatre Hytirio d'Atenes. Es tracta d'un text del nord-americà Terrence McNally estrenat a Nova York el 1998 i en el qual Jesús i els seus apòstols són homosexuals de Texas. Els membres d'Alba Daurada, entre ells dos parlamentaris electes, es van plantar davant del teatre per impedir l'entrada i aconseguir que es retirés de la cartellera. Estaria bé que Angela Merkel i els homes de negre de la UE estiguessin al cas de les actuacions dels simpatitzants d'un partit que, també vestits de negre, intimiden els botiguers estrangers i amenacen immigrants.

A Reus no hi ha equilibristes. Més enllà dels retrets a l'estat espanyol, Catalunya té algunes contradiccions internes que caldria solucionar. Resulta que el departament d'Ensenyament ha decidit suspendre l'oferta formativa del batxillerat de les arts del circ i del gest que s'havia d'iniciar a l'Institut Gabriel Ferrater de Reus perquè no s'hi va matricular cap alumne. L'Ajuntament vol convertir Reus, on se celebra el Festival Trapezi, en un referent del circ i del teatre gestual i per això es va plantejar el curs i es va contractar l'artista finesa Salima Peippo, experta en malabars, acrobàcia, bola d'equilibri, trapezi fix, corda i teles. Diuen que Peippo seguirà vinculada a l'Ajuntament.

stats