Misc 04/08/2013

Tornar als orígens, l'ambiciós llistó del Barça

L'estrena de l'equip al Gamper reforça l'optimisme d'una afició que acull bé Tata Martino

i
Natalia Arroyo
4 min

Barcelona"No calia fer res més que recuperar les coses que aquest Barça ja feia bé". És una de les grans afirmacions que Tata Martino va deixar anar en la seva compareixença divendres de matinada, després de golejar el Santos al Trofeu Joan Gamper. Una demostració d'intencions que ja s'està anunciant des de la presentació del substitut de Tito Vilanova fa dues setmanes. El llistó per a la temporada 2013/14 no s'ha apujat, però es manté tan alt -altíssim- com quan el projecte de Pep Guardiola va començar el 2008.

Abans, però sobretot després de l'exhibició davant el Santos, el Camp Nou ja respirava aquell aire de convicció i tranquil·litat. El nou Barça serà una evolució de l'actual, serà el Barça 6.0, seguint amb el recompte iniciat des de l'adéu de Frank Rijkaard. O, si Tata se'n surt, serà la versió recuperada de la seva millor versió, la de la final de Champions a Wembley el maig del 2011.

Conceptes de joc

L'entrenador argentí va estrenar-se al Camp Nou desprenent energia a l'àrea tècnica, amb un discurs serè i coherent davant la premsa i amb un tracte transparent i senzill amb els jugadors. L'afició ha acollit bé el nou tècnic i divendres celebrava amb alegria l'espectacle de veure jugar junts Messi i Neymar, però, sobretot, de sentir que no han canviat el seu Barça. Que no només tot hi segueix sent -les llargues possessions, el gust per arribar a l'àrea amb combinacions a un o dos tocs, la voracitat d'Alves per la dreta i l'electricitat de Messi entre defenses-, sinó que s'han rescatat aspectes del joc que s'havien anat deixant a mig fer pel camí, com la pressió, la mobilitat en posicions ofensives i els triangles en l'esquema de joc.

"Aquest Barça serà una continuïtat del que ha estat fins ara. No espero grans canvis, tot seguirà igual i, fins i tot, ara tot s'animarà més amb Neymar. Estic convençut que Tata farà més bo l'equip", deia a l'ARA el soci Diego Chicano abans del partit.

La confiança en l'elecció de Martino és total, fins i tot lluny de Catalunya. Una aficionada alemanya que gaudia del Barça per tercer cop des del Camp Nou, Karen Müller, es mostrava il·lusionada. "La derrota del Bayern va fer molt de mal. Però potser va ser una bona manera de fer reaccionar el club i els jugadors -apuntava al descans, quan el Barça ja golejava per 4-0-. Ara amb el nou entrenador i Neymar és com si tot s'hagués esborrat i es tornés a néixer. Com si tot comencés de zero".

Un 'reset' per als jugadors

Futbolísticament, l'arribada de Martino no suposa en cap cas començar de zero però sí un renaixement. I a la zona mixta els jugadors també ho asseguraven. "Estem contents amb el nou entrenador, ens està exigint una intensitat que potser havíem oblidat -deia Dani Alves-. Aquest any veurem un Barça amb moltes ganes de recuperar el que li ha faltat en els últims dos anys, sobretot a la Champions". El lateral brasiler, de fet, va ser un dels futbolistes més actius per la banda dreta i Martino va dedicar-li un elogi tàctic especial aprofitant una pregunta sobre Alexis, amb qui va entendre's molt bé en zona de tres quarts.

No va ser l'única petita lliçó que Martino va regalar als periodistes de la sala. L'argentí va repassar molts aspectes tàctics amb la premsa. Va destacar la feina de pressió que havia fet l'equip, reconeixent que era el que més l'interessava d'aquest primer partit amb els internacionals. "Hem jugat ben amunt, hem pressionat bé durant tot el partit i hem recuperat la pilota ràpidament", destacava.

També va parlar de la intenció amb la possessió, aplaudint la capacitat de l'equip d'alternar el joc directe amb les elaboracions llargues. Va aturar-se especialment en conceptes com la profunditat dels laterals i els interiors, i la capacitat de desbordar dels extrems per guanyar opcions de trepitjar l'àrea o treure una centrada.

Tàctica consensuada

Fins i tot es va analitzar la proposta defensiva en accions d'estratègia del rival. "Hem parlat amb Valdés i els jugadors per trobar el marcatge més còmode per a la pilota aturada del contrari. Anirem ajustant-ho però crec que farem un marcatge mixt", va afirmar Martino.

Futbol. Futbol. Futbol. El tècnic no té ganes de parlar de res més que no sigui quin Barça està construint, i va intentar apagar els rumors de venda de Cesc i esquivar les polèmiques amb Jordi Roura. Fins i tot va elogiar el valor diferencial del jove Dongou, amb una clara mirada de futur dins l'entitat.

Neymar i l'estat de forma

L'optimisme de l'afició era inevitable després del 8-0 i Alves voldria alimentar aquest entusiasme: "La gent del Barça es pot il·lusionar amb l'equip perquè la plantilla s'esforça i ho dóna tot. Amb aquest esperit podem tornar a fer grans coses". I Marc Bartra i Sergi Roberto insistien en la necessitat de rondar sempre el millor nivell per trobar l'èxit.

Perquè Neymar assoleixi aquest nivell òptim encara s'haurà d'esperar algunes setmanes, ja que l'estat físic del brasiler encara no és el millor. Ni tan sols ha guanyat el pes que li havien recomanat els metges. "Encara no em trobo bé físicament", va apuntar el brasiler, que espera estrenar-se aviat com a golejador amb el Barça. Martino no té tanta pressa i valorava la diversitat que ofereix el nou fitxatge a l'atac blaugrana.

Exigir títols

Després d'un Gamper tan positiu, la mirada dels culers apuntava a les vitrines. "Al Barça se li han d'exigir títols sempre, i aquest any res diu que no ho puguem aconseguir. Però sobretot el que reclamem els socis és bon joc, gaudir del futbol", demanava Chicano. Müller insistia en els comptes pendents a Europa.

La competició encara trigarà dues setmanes a reclamar el millor del nou Barça, que des d'ahir està de visita a Israel i Palestina, una aturada prèvia a la gira per Àsia que acabarà de consolidar les bases que Martino fa pocs dies que recicla en el seu Barça. Un Barça ja conegut. Un Barça més fresc. Un Barça que s'apuja el llistó des del mirall del que va ser, és i vol seguir sent.

stats