HISENDA I EL FUTBOL
Misc 21/01/2013

L'Espanyol posa ordre al seu deute

i
Natalia Arroyo
3 min
L'Espanyol posa ordre al seu deute

CORNELLÀ DE LLOBREGATJavier Aguirre i els seus jugadors van fent la seva feina jornada rere jornada i, en dos mesos, han aconseguit capgirar una situació dramàtica per agafar una mica d'aire -només una mica- a la classificació, tres punts per sobre del descens. En paral·lel a la millora esportiva, l'Espanyol treballa intensivament per agafar aire, també, en l'apartat econòmic. Exigit per l'Agència Tributària, que li reclama prop de nou milions d'euros, el nou consell de Joan Collet fa setmanes que busca solucions per fer front al deute i evitar el concurs de creditors, com havia promès el president durant les eleccions. Aquesta setmana serà clau per tancar les negociacions obertes amb les entitats bancàries i amb Hisenda abans de final de mes i poder guanyar líquid per posar el club al dia dels pagaments amb proveïdors i treballadors. "L'Espanyol és optimista, no triomfalista. Estem a punt d'aturar el cop", apunten fonts del club.

Hisenda no dóna marge

Reclama el pagament immediat de la primera part del deute

Fa setmanes que Joan Collet i José Luis Morlanes, responsable de l'àrea econòmica del club, mantenen converses amb l'administració per mirar de reorganitzar el deute que l'entitat blanc-i-blava acumula amb Hisenda. L'Agència Tributària, seguint la línia d'exigència amb el futbol dels últims mesos, va descartar fraccionar més temps el primer pagament de 5,8 milions d'euros, però va acceptar ser més flexible en la segona part del deute, pròxim als sis milions d'euros també.

Vendre soluciona poc

Les urgències esportives han descartat aquesta fórmula

L'Espanyol intentava convèncer Hisenda de fraccionar el pagament perquè no disposa dels diners reclamats. El crèdit sindicat en què està immersa l'entitat, en principi, tampoc permetia demanar un segon préstec per aconseguir-los. La situació esportiva aquesta temporada, a més, descartava qualsevol venda al mercat d'hivern, fórmula que hauria pogut aportar un ingrés extraordinari. Com expliquen fonts del club, "tocar la parcel·la esportiva no es té en compte" perquè aconseguir la permanència és vital. A més, i a diferència d'altres campanyes, són pocs els futbolistes de l'actual plantilla que han destacat en la primera volta. Les vendes que es pot permetre l'equip sense perdre potencial solucionen poc en termes econòmics i deixar marxar als jugadors amb més cartell hauria hipotecat l'equip.

Demanar un crèdit

Seran els màxims accionistes del club els que avalin el nou préstec

Tot plegat complicava, i molt, el marge de maniobra del club, sense noves vies de finançament ni ingressos. La solució, finalment, serà la sol·licitud d'un crèdit que s'acabarà de firmar a finals de mes, un cop l'entitat bancària accepti els avals presentats pel club, que finalment seran personals dels màxims accionistes, amb Daniel Sánchez Llibre al capdavant. Cornellà-El Prat, garantia del crèdit sindicat, és un actiu que l'Espanyol no pot utilitzar per avalar un altre crèdit i s'ha descartat que els abonaments siguin l'aval del nou crèdit.

Embarg televisiu

Es rebran els diners pels drets televisius quan es pagui a Hisenda

La situació no és crítica només amb l'Agència Tributària. El fet de tenir pagaments pendents amb Hisenda va embargar preventivament la part que li corresponia al club pels drets televisius des del novembre. Sense aquests diners, l'Espanyol ha tingut greus problemes de tresoreria que no li han permès estar al dia de pagaments amb els treballadors i proveïdors. En alguns casos no s'han cobrat les últimes dues nòmines, una situació que se solucionarà sense problemes amb el crèdit, que permetrà, a més, avançar gairebé la meitat de la segona part del deute.

Tenir un pla de viabilitat

S'estan intentant reduir despeses per no ampliar el deute

En paral·lel a totes aquestes accions, el club ha hagut de convèncer les entitats bancàries i Hisenda que és capaç d'anar pagant, de mica en mica, els diners que deu. Se li ha reclamat un pla de viabilitat que l'entitat ha elaborat al detall per "guanyar credibilitat". Per Nadal, l'Espanyol va canviar l'habitual pica-pica amb la premsa per només un brindis de cava i no va fer alguns dels regals de cortesia d'altres anys. "Són detalls petits però que mostren el nostre compromís d'estalviar", expliquen des del club.

Acomiadaments

S 'han rebaixat alguns salaris i s'ha alleugerit la massa estructural

Dins del procés de reajustament econòmic, l'Espanyol està mirant de reduir en un 10% els costos fixos de cada departament. I això s'està executant amb una racionalització de les despeses diàries, amb reduccions salarials d'entre el 5% i el 15% per als empleats (en funció dels seus ingressos anuals) i amb alguns acomiadaments. "No és un ERE. És una amortització de llocs de treball", matisen des del club. Aquesta setmana s'aniran coneixent els noms dels afectats en aquesta reducció empresarial.

stats