29/07/2017

Un gos sospitós a ‘Downton Abbey’

2 min

Downton Abbey és una sèrie dramàtica britànica que gira al voltant de la vida d’una família aristocràtica i els seus criats en el període del regnat de Jordi V. És la sèrie britànica més cara que s’ha produït mai i la de més èxit des de Retorn a Brideshead : ha arribat a uns índex d’audiència de rècord amb vint milions d’espectadors. Es calcula que el 2013, Downton Abbey va aconseguir un total de cent vint milions d’espectadors en dos-cents països d’arreu del món.

La sèrie es caracteritza per unes recreacions molt elaborades de l’ambientació i el vestuari de l’època. Tant, que part de la roba són peces tèxtils autèntiques dels anys 1910 i 1920. Es tracta de roba molt delicada, en estat molt fràgil, que no es pot rentar. Alguns dels actors han explicat que temen que els toqui posar-se alguns d’aquests vestits perquè fan una pudor insuportable.

Malgrat el rigor indubtable de la sèrie a l’hora de reproduir els detalls més ínfims de l’època, un dels nous hobbies dels anglesos, que ha generat grans debats a la premsa, consisteix a detectar-hi errors històrics. La mateixa reina d’Anglaterra, fan de la sèrie, s’ha dedicat a fer notar algunes patinades, com per exemple que les medalles que duia un soldat de la Primera Guerra Mundial corresponien, en realitat, a la Segona. Tant és així que el creador i productor executiu, Julian Fellowes, va agafar una enrabiada tip de llegir als diaris els debats al voltant de la llista dels anacronismes i les correccions: “Es pensen que són tan llestos que es dediquen a buscar errors en el programa només per presumir i demostrar que saben coses que la resta de gent no sap”. Setmanes més tard, coincidint amb l’estrena de la segona temporada, Fellowes va demanar perdó públicament.

El cert és que el més mínim detall de la sèrie genera una gran atenció. El 2015, quan a la ficció va morir la gossa de Lord Grantham, va córrer el rumor que el traspàs de la bèstia s’havia executat obeint ordres que venien de molt amunt. La gossa es deia Isis i corria la brama que se l’havien carregat perquè el nom coincidia amb el del grup terrorista jihadista. Se’n va arribar a parlar tant que Hugh Bonneville, l’actor que interpretava Lord Grantham, va haver de fer un comunicat a la seva web aclarint que a la primera temporada el seu gos es deia Pharaoh i a la segona la gossa es deia Isis. I que qualsevol persona que es pensés que allò tenia a veure amb el terrorisme era “un complet imbècil”.

Efectivament, l’explicació era més senzilla. L’ any 1922, l’autèntic propietari del castell de Highclere on es roda part de la sèrie era George Herbert. Va ser un dels expedicionaris que van descobrir la tomba del faraóTutankhamon. I els seus gossos es deien Pharaoh i Isis. En un simbòlic homenatge, els guionistes van voler mantenir els noms sense imaginar-se que tot plegat acabaria semblant una conspiració.

stats