18/09/2011

La bona salut de la mala llet

2 min
La bona salut de la mala llet

El Polònia de dijous va abordar descaradament i amb franquesa un dels temes delicats de TV3: el relleu de Josep Cuní al capdavant d' Els matins de TV3. Ho va fer amb una mala llet considerable, imprescindible perquè tot plegat no quedi en tonteria.

En l'esquetx l'Ariadna Oltra entrevistava Rajoy fent molt evidents els seus esforços per semblar contundent. El líder del PP li demana que li faci la pregunta en gallec i la periodista, disposada a assumir el repte, s'hi atreveix. Agafa una gaita i repeteix la pregunta en un gallec de pa sucat amb oli. ¿S'imaginen què passaria si a TVE els catalans veiéssim José Mota (per exemple) imitant un català, amb una barretina (o una tenora a les mans) fent paròdia del nostre idioma?

La imitació de l'Helena Garcia Melero era més incisiva encara i, tot i demostrar que està ben documentada, només li interessa preguntar si l'estampat del vestit li fa joc amb el color del maquillatge. Al final, les dues periodistes decideixen anar juntes al lavabo davant una manca de continguts.

Però la genialitat de l'esquetx tenia continuïtat quan descobríem Josep Cuní i Pilar Rahola al sofà de casa mirant el programa. Els perdonaven la vida i després passaven a destrossar les excompanyes i aprofitaven per fer propaganda del seu nou espai de 8TV.

Una conjunció perfecta de circumstàncies que fan de l'esquetx un èxit: una paròdia que sap convertir en explícites les sensacions més subjacents i subliminals que percep l'espectador. El sobreesforç de l'Oltra per convèncer que pot assumir el repte i la frivolitat de la Melero. Portar al límit els valors més políticament incorrectes i, finalment, fer públiques les actituds més descarnades de la professió periodística. I fer-ho, a més, des de la pròpia cadena, que permet riure's d'ella mateixa i de la competència. Tant de bo aquest esperit contribueixi a augmentar el sentit de l'humor dels catalans quan e ns mirem el melic.

stats