09/08/2017

L’altra cara de Tony Soprano

2 min
L'actor James Gandolfini, en una imatge publicitària de la sèrie 'Los Sopranos' / REUTERS

L’equip de producció de la sèrie Los Soprano havia preparat una operació descomunal a l’aeroport de Westchester per a un rodatge. Era una escena nocturna en què s’utilitzava fins i tot un helicòpter. Però James Gandolfini, l’actor que encarnava el protagonista, Tony Soprano, no s’hi havia presentat. No era la primera vegada. El 2002 l’equip ja estava acostumat als alts i baixos de l’actor. Tot i ser brillant en la seva interpretació, era habitual que estigués malhumorat o deprimit. Sovint descarregava la ràbia colpejant-se molt fort la cara i el clatell quan no recordava el text davant de la càmera. En aquella època la seva dona havia interposat una demanda de divorci al·legant els problemes que Gandolfini tenia amb l’alcohol, les drogues i amb una agressivitat que descarregava contra ell mateix i en algunes baralles de carrer. Que el reconeguessin el turmentava i li causava encara més problemes.

Per tot plegat, la desaparició de Gandolfini el dia que havien fet una despesa econòmica tan important per poder tancar un aeroport era molesta però no insòlita. Sovint Gandolfini, avergonyit per la seva informalitat, ho compensava obsequiant tot l’equip portant un xef a l’estudi per preparar sushi o un massatgista.

El dia de l’aeroport, quan ja feia dotze hores que no sabien res d’ell, l’equip ja va intuir que seria un dels casos més sonats. L’equip de producció ja havia fet mans i mànigues per poder rodar el màxim d’escenes possibles en què no calia la seva presència. Però el quart dia, la situació era insostenible i molt preocupant.

Brett Martin, en el seu llibre Difficult men, explica que quan el coguionista i productor executiu Terence Winter anava en cotxe i va sentir un locutor de ràdio dient: “Una notícia trista per a Hollywood...”, el cor li va fer un bot. “Merda! S’ha mort!”, va pensar. Falsa alarma. Parlaven d’algú altre.

Les altes instàncies de la HBO ja preparaven una estratègia de control de danys per les enormes pèrdues econòmiques d’aquella situació i per pensar com la solucionaven.

Fins que va sonar el telèfon de l’oficina de producció de la sèrie. Era Gandolfini. Trucava des d’un centre d’estètica de Brooklyn. L’actor hi havia entrat demanant si li deixaven fer una trucada. Tota una sorpresa per a l’encarregada del local, ja que Gandolfini s’havia convertit en un dels personatges més famosos de la ciutat. Va marcar l’únic número que se sabia de memòria i va demanar a l’ajudant de producció si li podien enviar un cotxe a aquella adreça per portar-lo a casa.

Van respirar. Los Soprano continuaria, tot i que els conflictes i desaparicions de Gandolfini es van mantenir fins al final de la sèrie. L’actor va morir el juny del 2013 amb cinquanta-un anys. Va ser una mort prematura que va agafar tothom per sorpresa. Tot i que és obvi que la gent que havia treballat amb ell feia temps que una vegada o altra havien temut que això podia passar.

stats