09/04/2011

"El conflicte a Líbia no es resol només amb una intervenció militar"

1 min
"El conflicte a Líbia  no es resol només amb una intervenció militar"

L'operació militar a Líbia està en un punt mort?

La campanya continua al ritme previst, la situació és fluida sobre el terreny, no és cert que hi hagi cap punt mort. Les tropes de Gaddafi han canviat d'estratègia i això complica les operacions. L'exèrcit libi situa fora de les ciutats tropes amb armament lleuger, difícil d'atacar des de l'aire, i amaga dins dels nuclis habitats l'armament més pesat.

En el pla polític, la divisió entre els països aliats dificulta l'operació?

No hi ha divisió. La comunitat internacional està més unida que mai per protegir els civils a Líbia. L'OTAN va decidir col·lectivament fer-ho i així ho va aprovar el Consell Atlàntic.

Els rebels diuen que no saben de quina part està l'OTAN…

Nosaltres estem a Líbia per protegir els civils dels atacs de forces militars de Gaddafi. Que ningú en dubti.

Mantenen comunicació directa amb els rebels per evitar errors?

No hi ha cap canal de comunicació directa. L'OTAN no està autoritzada a mantenir contactes amb el Consell Nacional Transitori.

I quina és l'estratègia per fer avançar la intervenció?

L'OTAN vol un alto el foc. El conflicte a Líbia no es resol només amb una intervenció militar, hi ha d'haver una pla polític. La comunitat internacional està unida en aquest objectiu i es treballa en un pla polític.

L'OTAN es planteja una invasió terrestre?

El mandat de l'ONU no ho preveu. El nostre pla operatiu només treballa amb la idea de protegir la població civil, de garantir l'embargament d'armes per mar i la zona d'exclusió aèria amb avions.

stats