02/12/2011

Sarkozy refundarà la UE

2 min
SARKOZY I EUROPA El president francès va parlar ahir davant de 5.000 persones a Toló, a tocar de Marsella, sobre com veu el futur d'Europa.

BARCELONA.Al mateix lloc on fa tres anys va reclamar una "refundació del capitalisme", el president francès, Nicolas Sarkozy, va apostar ahir per "refundar" i "repensar" Europa. Per fer-ho, Sarkozy va proposar la reforma dels tractats que regulen el funcionament de la Unió Europea i va assegurar que en aquest punt compta amb el suport de la cancellera alemanya, Angela Merkel. "França milita amb Alemanya per un nou tractat -va dir el president francès-. Més disciplina, més solidaritat, més responsabilitat assumida davant dels pobles, un veritable govern econòmic".

Sarkozy va anunciar que dilluns es reunirà amb Merkel a París -pocs dies abans de la cimera de la UE a Brussel·les- i junts faran "propostes per garantir el futur d'Europa". Serà l'escenificació de la retrobada entre els dos màxims dirigents de França i Alemanya, que han discrepat obertament en les últimes setmanes sobre el camí a seguir per superar la crisi de l'euro. Sarkozy va voler posar pau entre tots dos, però també advertir que el treball conjunt entre Alemanya i França no vol dir "anar l'un a remolc de l'altre" o "renunciar a les identitats de cadascú fins a confondre's".

Davant de 5.000 persones reunides a la ciutat de Toló, Sarkozy va dibuixar la nova Europa que té al cap, fonamentada sobre dos principis: disciplina i responsabilitat política. "Europa necessita més solidaritat, i més solidaritat exigeix més disciplina, no pot ser un encoratjament al laxisme", va assegurar Sarkozy, que va apostar per una Europa construïda des dels estats i no pas des de cap òrgan "supranacional".

Sarkozy va fer una defensa aferrissada de l'euro i va assegurar que si queia la moneda única es trencaria la UE sencera. A més, el president francès va calcular que si l'euro desaparegués, "els francesos s'empobririen", ja que pagarien el doble del que estan pagant actualment pel deute, va dir.

El fracàs de Maastricht i Schengen

Després de reconèixer que el Tractat de Maastricht -sobre el qual es va construir l'euro- s'havia revelat com a "imperfecte, amb llacunes en els mecanismes de prevenció i sancions que mai s'han aplicat", Sarkozy va apostar també per reformar el tractat de Schengen, que preveu la lliure circulació de persones, i que, segons ell, tampoc no acaba de funcionar.

Després de Sarkozy, avui serà la cancellera alemanya, Angela Merkel, la que explicarà davant del Bundestag quin futur veu per a la UE.

stats