Opinió 18/06/2016

Andorra ha d’aspirar a estar a l'elit culinària

Costa d’entendre que en un país com el nostre, amb el nivell que oferim als sectors clau, no tinguem en la nostra oferta gastronòmica referents a nivell mundial com restaurants amb estrella Michelin

i
Marc Ballestà
2 min

Que a Andorra actualment s’hi menja molt bé és una realitat. No cal que vingui jo a descobrir-ho. Restaurants com per exemple Can Manel, Can Benet, el Minim’s, Belmonte, el Celler d’en Toni o les múltiples i meravelloses bordes que tenim en són una gran prova. Però que aquest sector ha sortit debilitat de la greu crisis que hem patit i que no està al mateix nivell que altres sectors pilars de la nostra economia també ho és.

Si he de reconèixer un dels pecats capitals, almenys dels que es poden explicar, aquest és la gula. Disfrutar del bon menjar i del bon veure ha estat un dels millors llegats que em puc emportar de casa meva. No està bé que ho digui jo però la meva avia, la meva mare i la meva tieta són sense cap mena de dubte les millors cuineres del món però també les culpables de la meva exigència i crítica en aquest apartat.

No m’estaré de dir que la malaurada crisis econòmica ha afectat seriosament a aquest sector i sobretot ha tingut un efecte devastador en uns quants dels referents d’aquesta gastronomia de bon nivell. Segurament som molt els que trobem lamentem la pèrdua de restaurants com el Ginjol, la Guingueta, el Rusc, l’Aquarius, el Cyrano o l’aposta que en el seu moment oferien el Cresper o la Cúpula entre altres.

D’entre aquests potser el fet més paradigmàtic va ser la pèrdua de l’Aquarius. No tant pel restaurant en si, sinó per fer de ser l’únic restaurant amb una estrella Michelin del nostre país.

I es que costa d’entendre que en un país com el nostre, amb el nivell que oferim als sectors claus del nostre país, sector comercial, sector bancari i sector turisme, i amb la feina que s’està fent per consolidar aquest “alt” nivell de la nostra societat a la resta de sectors, no tinguem en la nostra oferta gastronòmica referents a nivell mundial com poden ser restaurants amb estrella Michelin, referència que et situa en el mapa mundial de la gastronomia.

Sóc conscient que els reptes per aconseguir això són importants. Cal assentar una bona base ja que si no, com ens ha demostrat l’experiència passada, una sotragada pot fer-ho desaparèixer. Cal tenir per una banda els recursos (emplaçament, mà d’obra i capacitat d’inversió) i per l’altra el mercat per a aquest tipus d’oferta, tan exterior com interior, ja que aquests s’han de poder mantenir tot l’any i no només uns mesos.

Crec fermament que actualment el nostre país ja disposa un altre cop d’aquest mercat potencial per tant cal que es faci una aposta decidida per tal de que es pugui generar aquesta oferta. Cal que tinguem les bases necessàries per tal de tenir aquests recursos i cal que en global tant sector públic com privat apostin clarament per tenir aquest tipus d’oferta que a més a més ajudarà a potenciar des d’una altra perspectiva la nostra marca Andorra.

stats