03/09/2017

Més enllà del Trapero xarnego

2 min
Més enllà del Trapero xarnego

Un article de dissabte del subdirector d''El Mundo' Francisco Pascual ha inundat les xarxes perquè fa referència al “cognom xarnego” del comissari Trapero. L’home que fa un ús despectiu del mot xarnego -un fet gairebé inexistent en la premsa catalana i cada cop més en voga a Madrid- es queixava a Twitter que la “gossada” -així es referia als seus crítics- només s’havia quedat amb el titular i no havia llegit el text. Fem-li cas al senyor Pascual, doncs: ell sosté que Trapero no és el màxim responsable dels Mossos però que se’l va triar, “amb el seu cognom xarnego”, per proclamar que Catalunya és un estat autosuficient. 0 de 3: Trapero és el màxim càrrec dels Mossos -independent de l’estructura política-, no és precisament un entusiasta del Procés -tot i que potser ara, amb el xàfec que li ha caigut a sobre...- i mai ha fet valoracions polítiques de l’operatiu. Però, esclar, Pascual només s’havia quedat amb els titulars.

Ho té difícil per ascendir perque el nou director d’El Mundo, Francisco Rosell, compleix amb les expectatives: en el seu primer article, ahir, afirma que els independentistes “han estat ballant sobre els cadàvers calents de la matança jihadista” i compara els sobiranistes amb els nazis. Debut prometedor.

La lliçó d'Hernàndez

El director d’ El Periódico, Enric Hernàndez, ha decidit acabar la seva gran setmana amb una lliçó de periodisme contra els seus crítics, defensant les virtuts de “the nota ” i ometent la clau de tot: que no té res a veure amb els atemptats del 17 d’agost. Per presumir, cita George Orwell: “Periodisme és publicar el que algú no vol que es publiqui; la resta són relacions públiques”. Hi ha una altra cita d’Orwell que també escau aquests dies: “A Espanya vaig veure notícies a la premsa que no tenien cap relació amb els fets [...]. La història s’estava escrivint no des del punt de vista del que havia passat, sinó del que hauria d’haver passat segons les diferents línies de partit”.

stats