11/11/2012

Una majoria de minories

2 min

Als Estats Units, els estudis electorals diuen que el 93% dels electors afroamericans, el 74% dels asiàtics, el 69% dels hispans i el 70 % dels jueus van votar Obama. A més, Obama va tenir el 56% del vot femení, factor de canvi fonamental en el món actual. Al voltant del president, les minories ja són majoria política: metàfora d'un món on els grups socials acostumats a monopolitzar el poder social van a la baixa. El rerefons de la societat s'està movent.

A l'altre costat, el 60% del vot rural, el 56% del vot protestant i el 52% del vot masculí van configurar el nucli electoral de Mitt Romney, com si fos un mapa antic dels Estats Units. Els tradicionals dipositaris del poder social ja no sumen prou per fer majoria política. No és estrany que la distribució del vot per estats afavorís clarament Obama. La dreta republicana -amb els seus valors de redempció personal, religiositat com a lenitiu i menyspreu dels perdedors- està perdent el pols del seu país. El país ja no és com ella voldria que fos.

La victòria d'Obama ens ha alliberat de la bafarada reaccionària que hauria recorregut Europa, on les dretes aprofiten la conjuntura negativa per rellançar una restauració conservadora embolicada amb el discurs de la por. Però, sobretot, envia dos missatges molt importants en un moment en què la crisi econòmica fa estralls socials. Primer, que la força d'un país recau en la capacitat d'incorporar les minories i de construir amb elles majories de canvi social. I la lliçó val per a un procés d'independència, el català, que es quedarà curt si només rau en els catalans benpensants. Segon, que la supèrbia i la insolència d'un discurs que fa del diner la mesura de totes les coses, que veu la política com un destorb i que desconeix fins i tot la compassió, està mobilitzant molts ciutadans en contra seva, com prova l'alta participació en les eleccions americanes. Com diu Todorov, "l'objectiu de la política no és la rendibilitat, sinó el benestar de la població". Potser per això a alguns els fa nosa.

stats