23/10/2011

Malenconia

2 min

Les bones sensacions que deixa l'anunci d'ETAm'han vingut acompanyades d'una certa malenconia. Malenconia pels desapareguts, en especial per qui més coneixia, Ernest Lluch. Malenconia per l'absurditat de tot plegat: ¿què ha aconseguit ETA amb 829 assassinats i 700 presos? ¿L'alcaldia de Sant Sebastià i la Diputació de Guipúscoa per a Bildu? Ni això: Bildu les ha guanyades precisament perquè ETA plegués. ¿Euskadi està ara més a prop de la independència que als 80? Tampoc. Cap d'aquests objectius hauria justificat tant sofriment. ETA plega sense haver aconseguit res del que, a parer seu, mereixia ser assolit per via armada. La malenconia em porta també a recordar un greu error de la Transició: vam arribar tard a la desmitificació d'ETA. Encara que els mètodes no agradessin, ETA no deixava de pertànyer a l'antifranquisme. Per això hi havia la confiança que deixaria la lluita armada després de la dictadura. Quan es va prendre consciència que no seria així, la serp ja havia crescut massa.

També genera malenconia l'obstinació d'una part de la dreta espanyola. "ETA ni es dissol ni entrega les armes", titulavaAbc; "ETA galleja dels seus assassins i emplaça el govern a negociar", deiaEl Mundo. ¿Per què negar l'evidència que ETA ha anunciat la fi "clara, ferma i definitiva" de les accions armades sense res a canvi? Per oportunisme: després d'acusar a tots els que es movien de connivència amb el terrorisme, ara no els poden reconèixer l'èxit. Per estratègia: han de complir amb la cruel doctrina que diu que cal una ETA de baixa intensitat perquè Euskadi no se'n vagi. Sempre s'havia dit que quan ETA abandonés la violència, es podria parlar del que fos necessari. Ara la dreta espanyola s'aferra al fet que falta la dissolució.

El posterrorisme serà enrevessat si l'arrogància s'imposa. La del món abertzale d'intentar convertir la claudicació en triomf; la del sectors de l'espanyolisme obsedits a fer creure que res ha canviat. Els enemics es necessiten. Sense humilitat no hi ha reconciliació possible.

stats