Publicitat
Publicitat
image-alt

OBSERVATORI

JAUME ABELLANA PUYOL

L’alvocat, a preu d’or

Quan miro imatges i parlo amb els avis, sempre em fixo i els pregunto què i com menjaven. Potser no ens n’adonem, però a poc a poc tant la manera de menjar com la de cuinar van canviant. Avui m’agradaria...

Mirem l’aqüicultura per al futur

Tinc el mal costum de ser curiós i el fet de buscar l’origen del que avui he menjat per esmorzar m’ha dut a escriure sobre l’aqüicultura. L’aqüicultura és la cria controlada d’espècies que viuen a l’aigua,...

El despropòsit del Segarra-Garrigues

Escric aquesta columna mirant els voltants de casa, una masia del segle XVIII que, per caprici dels pares, està envoltada de reg. L’expressió “per caprici” l’entendreu més endavant. A la zona perifèrica al...

La geopolítica de la soja

En l’última columna vaig parlar del cultiu de la soja. Avui, en canvi, m’agradaria parlar una mica sobre el seu comerç i alguna peculiaritat més. En el cas de la soja, en analitzar les dades s’ha de tenir...

La soja, l'or verd

Aquest estiu, en sortir de casa, cada dia em trobo amb un camp de soja. A casa i als voltants ara podem cultivar a l’estiu gràcies a l’aigua del canal Segarra-Garrigues (pagant segons el consum). El cas de...

Explotacions grans o petites?

Fa uns mesos la cooperativa navarresa Valle de Odieta va anunciar la intenció d’instal·lar una granja d’unes vint mil vaques a Noviercas, a la província de Sòria. Aquest projecte suposa una inversió de 95...

El mal que encara ens fa el veto de Rússia

Els últims dies hem vist com els nostres líders polítics es feien fotos amb Putin a la trobada del G-20 d’Hamburg. Jo, en veure-ho, no podia parar de pensar en el mal que ens va fer el veto rus als...

El segle XXI no és el dels biocombustibles

Avui m’agradaria parlar sobre els biocombustibles i sobre per què ja no tenen sentit. Primer de tot, els biocombustibles són combustibles fets a partir de matèria orgànica. Cal diferenciar el bioetanol del...

Hi ha vida sense les ajudes de la PAC

Aquests dies es debat com ha de ser la nova política agrària comuna (PAC), és a dir, els ajuts econòmics que la UE dona a agricultors i ramaders. Aquests ajuts són el 40% del pressupost de la UE, la partida...

L’impost al sucre i els pressupostos

L’1 de maig va entrar en vigor un impost a les begudes ensucrades que continguin, entre altres coses, sucre, mel, fructosa, xarops i nèctar. Les begudes alcohòliques, els iogurts bevibles i algun altre...

Com sobreviure a la crisi de l’oli de palma

Aquestes últimes setmanes hem rebut un bombardeig d’informació negativa sobre l’oli de palma i els seus efectes en el medi ambient i en la salut humana. Davant d’aquest rebombori, moltes empreses s’han vist...

La hipòcrita Unió Europea

El divendres 17 de març les autoritats del Brasil van donar a conèixer el descobriment d’una xarxa de suborns entre la indústria càrnia i els inspectors oficials del país. Aquesta trama permetia la venda i...

La ramaderia es modernitza i s’aprofita del dòlar

Els dies 28, 29, 30 i 31 de març es va celebrar a Saragossa la fira ramadera més important del sud d’Europa. A les fires abans s’hi anava a comprar, ara s’hi va a comentar amb la gent del sector...

Autoconsum

Tot i la millora en l’eficiència, el consum d’electricitat no para d’augmentar i res fa pensar que ho deixi de fer. I encara menys si fem la transició a vehicles que n’utilitzin, cosa que ja s’intueix...

L’oportunitat que ens dona el menjar halal

En un món en què el consumidor cada dia es preocupa més per l’origen i per com han estat produïts els aliments, la certificació va en augment. Avui us voldria parlar de la importància dels certificats,...

Mel d’aquí, sisplau

Les abelles i altres pol·linitzadors són essencials per garantir la seguretat alimentària mundial, ja que en depenen -directament o indirectament- el 75% dels cultius agrícoles. L’impacte econòmic que tenen...

La biomassa és el futur

En les últimes setmanes els elevats preus de l’electricitat i la calefacció han omplert gran part de les portades de la premsa. Les causes d’aquests preus elevats són múltiples: falta de vent, de sol,...

El model que tenim

Amesura que els sectors econòmics s’han professionalitzat i han pogut competir, s’han concentrat geogràficament. La producció d’aliments no n’és una excepció, i és el que passa amb la producció hortícola...

Solucions a la crisi del sector lleter

Si hi ha un sector a Europa relacionat amb el sector primari que fa anys que està en crisi és el de la llet. Cal fer una mica d’història: després de la Segona Guerra Mundial, Europa patia una gran falta...

El problema de l’aigua a l’agricultura

Tres quartes parts de la Terra estan cobertes per aigua, però quanta d’aquesta aigua és dolça? En realitat, tan sols un 3% de tota l’aigua del planeta. I si d’aquesta en restem la dels casquets polars, ens...

Els antibiòtics i la indústria de la carn

Els antimicrobians són substàncies químiques produïdes per microorganismes per defensar-se d’altres microorganismes. Gràcies a Alexander Fleming, els humans utilitzem aquestes substàncies per combatre les...

L'absurda fòbia als transgènics

La victòria electoral de Donald Trump ha sigut celebrada per alguns sectors de la política europea, i en menor mesura de l’espanyola i la catalana. Però no perquè el futur quaranta-cinquè president dels EUA...