30/10/2011

El 2012 tocarà retallar en educació

1 min

No m'agrada donar males notícies, però encara és pitjor viure autoenganyats. Mireu com han acabat els grecs, si no. El conseller Boi Ruiz ha dit que les retallades a la sanitat no aniran més enllà el 2012. Estalviar més en aquest terreny no seria saludable. S'ha tocat os. Si, efectivament, no es pressiona més la sanitat, el Govern haurà de reduir la despesa d'alguna altra banda per complir les exigències de reducció del dèficit, tal com exigeixen Merkel i la pressió dels mercats. No hi ha escapatòria.

Amb la sanitat exprimida a fons, el 2012 l'estalvi gros, en termes absoluts, només podrà venir de la conselleria d'Ensenyament, que és la segona amb més despesa. Entre Sanitat, Ensenyament i Benestar Social sumen prop del 70% de la despesa. Així doncs: universitats, ensenyament primari i secundari i centres concertats ja es poden anar calçant. L'any que ve els caurà un xàfec. Tant se val qui mani a Madrid o a Europa. Amb els números a la mà, no hi ha res a fer.

Una altra cosa és si això és just i, fins i tot, si és bo. Personalment crec que és un desastre. És veritat que, en ensenyament, els països que més gasten no són els que millors resultats obtenen. I que sempre es pot ser més eficient. Però també ho és que si en una cosa cal invertir per garantir que col·lectivament ens en sortirem és en educació. L'educació hauria de ser absolutament prioritària en temps de crisi. I la paradoxa és que, malgrat tot, amb els números a la mà, ja ho és.

stats