ELS LLIBRES I LES COSES
Misc 26/10/2011

La litúrgia literària de Comadira

i
Ignasi Aragay
2 min

Narcís Comadira defensa la "necessitat inútil" de la literatura. Ho fa al conjunt d'assajos breus agrupats al llibre Les paraules alades (Empúries), que són les paraules que els homes i els déus homèrics de l'Odissea i la Ilíada proferien quan tenien alguna cosa greu a dir. Eren alades perquè les fletxes en què viatjaven duien, per anar de dret a l'objectiu, plomes al darrere.

Si, com escrivia Václav Havel, "la paraula pot ser un raig de llum allà on regna la foscor o una fletxa mortal", les paraules alades de Narcís Comadira són rajos de llum, són un cant a la literatura i a la lectura. La literatura "commou, altera, seda, excita, obre escretlles en el granit més dur de les conviccions, escampa mantells densíssims de nit negra sobre els mars dels sentiments, inunda amb torrentades de llum". "La literatura porta en el seu si llavors de perdició i de salvació". I encara més: "La literatura no fa que passi res. Però fa que passi tot, que pugui passar tot. Configura en el nostre interior territoris de llibertat inexplorats, jungles de pensaments, deserts de solitud, cims de voluntat, llacs de joia profunda, paradisos de follia".

La petjada grega en la cultura catalana, Verdaguer i Carner, Dante i Péguy, o l'art de traduir, són alguns dels assumptes que aborda una obra que arrenca, a manera de pròleg, amb una reivindicació de l'any litúrgic "com a obra d'art total". Comadira sap de què parla: va passar tres anys al seminari de Girona i tres més a Montserrat, "com a aprenent de monjo primer i com a monjo després". En va sortir el febrer del 1965, el diumenge que, arran del Concili Vaticà II, es va celebrar la litúrgia en català per primer cop.

L'any litúrgic clàssic, en llatí, és "una representació dramàtica total que integra lletra i música, acció i instal·lació, i que dura tot un any". És, diu Comadira, una obra superior als drames lírics d'aquell Wagner que volia precisament arribar a l'art total. El cant gregorià, la cera dels ciris, l'oli consagrat, l'aigua beneïda, l'arquitectura, l'atrezzod'orfebreria, escultura i pintura, jocs de llum, els oficiants, un públic que és més que públic... Si això es perd, "Occident haurà perdut una de les seves millors obres d'art".

Narcís Comadira complirà 70 anys el 22 de gener i ho celebrarà amb un nou poemari,Lent (Ed. 62). Abans, dimecres que ve, en el marc del festival Temporada Alta, podreu assistir a l'espectacle Estimat Comadira, dirigit per Joan Ollé i Xavier Albertí. I si us voleu anar preparant, que us acompanyi la litúrgia literària de Les paraules alades.

stats