23/02/2013

Gràcies, Liz Castro

1 min

Fa només tres mesos vaig rebre un mail de l'amiga Liz Castro, editora nord-americana de llibres d'informàtica. A mi i uns quants coneguts més ens demanava consell i suport per fer un llibre en anglès explicant què passa a Catalunya. Acaba d'arribar a Barcelona amb el volum editat, amb pròleg del president Artur Mas i trenta-cinc firmes més. What's up with Catalonia? l'ha finançat amb mecenatge Verkami. Aquesta gestació supersònica ja és un petit gran èxit. És la prova que les coses no passen soles. Passen perquè hi ha gent que creu que la vida és digna de viure's.

El llibre és com aquells cartells que posen als museus quan hi ha una vitrina buida o una sala en remodelació: " Coming soon" . Podria titular-se, també, Catalonia, coming soon . És un assaig col·lectiu que explica un país que està arribant. En realitat, tot l'interès internacional pel cas català té a veure amb això: en un racó d'Espanya hi ha un país que vol néixer i ningú, fora de nosaltres mateixos, els catalans -i encara no tots-, entén per què. La Liz Castro, enamorada de Barcelona, vol ajudar a fer que ho entenguin. I no hi escatima esforços. S'ho passa bé treballant molt.

What's up with Catalonia? no explica un problema, explica una solució. És veritat que hi ha gent a Espanya i al món -i aquí mateix- a qui no els agrada la solució. És la mateixa gent a qui tampoc els agrada el problema. Però el problema existeix fa com a mínim més d'un segle. I la Liz, amb el seu pragmatisme il·lusionat, creu que l'arreglarem. Gràcies, Liz.

stats