22/01/2013

Corrupció Marca España

2 min

"Políticament correcte" és l'eufemisme que s'utilitza per a la paraula eufemisme . "Pacte anticorrupció" i "auditoria externa" són els eufemismes que Rajoy va fer servir ahir per evitar pronunciar un mea culpa . Són la manera de no haver de dir el que cap polític de cap partit no diu mai: "Al meu partit hi ha corrupció". Les propostes eufemístiques de Rajoy arriben, a més, amb uns quants anys de retard. El partit de govern a Espanya ja acumula massa casos, massa imputats, massa ombres a Madrid, a València, a Mallorca...

El jesuïta indi format en part a Barcelona, Anthony de Mello, deia que els sants deixen de ser-ho el dia que s'assabenten que ho són. Amb els corruptes passa exactament el contrari: només deixen de ser-ho el dia que els altres s'assabenten que ho són. El partit que més invoca la Constitució i la legalitat porta anys saltant-se-la alegrement a casa seva. Es veu que la passió del PP per la legalitat és inversament proporcional al seguiment que en fa. Legalitat només per posar barreres a la llibertat dels altres, no per controlar la pròpia.

La primera Transició va ser el gran moment de fer net (es va fer, però només a mitges). Quasi quaranta anys després, la vida política necessita una nova sacsejada. La reclamació de l'estat propi català també té a veure amb això, amb les ganes de posar el marcador a zero, de bastir una democràcia més exigent. La crisi ha posat al descobert la mediocritat i feblesa del sistema: una partitocràcia amb llistes tancades i un sistema de finançament opac; un sistema judicial polititzat, lent i infradotat; un clientelisme endèmic instal·lat en tots els nivells administratius... Ja poden fer campanyes: ara mateix, l'autèntica Marca España és la corrupció.

stats