07/04/2016

El Govern ja sabia el 2013 que a la Mina es pagaven falsos vigilants

4 min
Al barri de la Mina, a principi d’any, hi havia 139 habitatges buits entre els protegits, els nous, i els d’edificis antics.

BarcelonaEl Govern ja sabia fa tres anys que hi havia irregularitats en els contractes del Consorci de la Mina a falses empreses de seguretat per vigilar els pisos protegits que construïa al barri de Sant Adrià de Besòs. Dilluns l’ARA va publicar que al darrere de la vigilància d’edificis públics de la Mina hi havia clans gitanos, com Los Manolos, implicats en les lluites internes del barri que van fer marxar centenars de persones fa més de dos mesos. Però un sindicat de vigilants privats ja ho havia denunciat a la conselleria d’Interior el desembre del 2012. Tot i això, els contractes van continuar.

Els Mossos d’Esquadra van fer una inspecció al Consorci de la Mina i a les zones d’obra dels pisos protegits entre els dies 4 i 7 de març del 2013, segons consta en una resolució de la conselleria d’Interior que el cap del Servei de Seguretat Privada del Govern, Joan Camps, va fer arribar fa un any al sindicat. Els policies van concloure que hi havia prou “indicis” que dues de les tres empreses -Visercon 2000 i Afrimaya BCN- feien feines de vigilància i protecció “tot i no disposar de l’autorització corresponent com a empreses de seguretat” ni constar als registres d’empreses de seguretat dels governs català i espanyol. Van actuar arran d’una denúncia d’un sindicat de vigilants privats que havia detectat que la seguretat de les obres estava en mans dels clans.

El portaveu d’ADN Sindical que va denunciar els fets el 2012 explica que se’n van adonar uns afiliats que treballaven per a l’empresa Prosegur. “Quan saltava una alarma d’un dels pisos anaven a mirar què passava i es trobaven que ja hi havia un home, un gitano, que els deia que ell era el vigilant i que no duia uniforme ni res”, diu el sindicalista, que prefereix que no es faci públic el seu nom per raons de seguretat personal.

El Consorci de la Mina paga a Prosegur per gestionar les alarmes i enviar-hi treballadors si passa res -l’any passat hi va tancar un contracte de 7.700 euros-, però a més cada any obre a concurs els contractes per a la vigilància dels habitatges protegits nous que encara no s’han adjudicat i dels pisos dels blocs Mart, Venus i Llevant que han quedat buits. A principis d’any eren, en total, 139 habitatges. “Si ja paguen a Prosegur, ¿per què necessiten més vigilants?”, pregunta el portaveu sindical. Del 2012 al 2015, i afegint-hi el que es preveu dedicar-hi el 2016, el Consorci de la Mina haurà pagat més de 920.000 euros per aquest concepte a quatre empreses: Visercon 2000, Afrimaya BCN, Control y Mantenimiento Los Borjas i Ertrel 2010. Aquesta última també es va inspeccionar el 2013 però Interior va arxivar-ne l’expedient.

Sancions pendents

Tot i que les inspeccions dels Mossos es van fer fa tres anys, Interior no va obrir cap expedient sancionador a Visercon 2000 i Afrimaya BCN fins al 2015, segons la resolució de la conselleria. Visercon 2000 és l’única empresa que ha rebut contractes del Consorci cada un dels quatre anys. Té el domicili en un pis del carrer del Mar, a la Mina, on no consta el logotip de cap empresa. És un habitatge, no unes oficines. Zones que teòricament vigilava Visercon 2000 tenen cartells amb avisos com “Control Los Manolos” i “Control Los Manolos Tío Cristina”, els noms d’un clan i un patriarca gitanos coneguts al barri.

El control dels 86 pisos nous encara buits també se l’adjudiquen Los Manolos.

ADN Sindical tem que al final no hi haurà cap multa. El portaveu diu que el problema no és tant que les empreses fessin vigilància privada sense autorització, sinó que les condicions dels concursos per aconseguir els contractes del Consorci no l’exigien. “Al món de les empreses de seguretat tothom sabia que eren concursos fets a mida”, deixa anar. El Consorci el presideix la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el formen el Govern -que hi té la representació més nombrosa-, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Sant Adrià i Barcelona.

Després de saber que s’obrien els expedients, el sindicat va tornar a contactar amb Interior per denunciar que s’havien adjudicat els contractes del 2015 a Visercon 2000 i Control y Mantenimiento Los Borjas i que s’havien tornat a obrir els concursos per al 2016. El 2 de març d’aquest any la subdirectora general de Seguretat Interior, Maite Casado, va contestar-los explicant que havien parlat amb la gerència del Consorci de la Mina -dirigida per Juan Luis Rosique- per fer-los saber que havien de garantir que només podien vigilar empreses de seguretat autoritzades. Casado va dir al sindicat que el Consorci havia aturat els concursos per al 2016 i els havia canviat per exigir, ara sí, “la corresponent autorització”. Encara no s’han adjudicat els contractes però, mentrestant, un vigilant de Belaan Seguridad patrulla la zona. I té clar que si hi passa res s’ha d’avisar el Tío Cristina.

El reportatge del sindicat de seguretat privada

Els membres d’ADN Sindical -llavors al sindicat SIPVS-C- van visitar les obres del Consorci de la Mina al barri de Sant Adrià de Besòs el 2013. Van fotografiar cartells en què hi deia “Control Tío Antonio” i en una de les parcel·les on es feien els pisos protegits hi van trobar un home que deia que era el vigilant però no duia cap mena d’uniforme ni acreditació. Van publicar-ne un article a la revista del sindicat. Al text deien -amb sorna, perquè ja sabien què hi trobarien- que hi havien anat a “captar nous afiliats”. En van fer arribar una còpia a la conselleria d’Interior. També van parlar amb el Consorci, assegura el portaveu sindical, que els va dir que tots els contractes eren correctes.

stats