08/03/2013

El rei té palafreners

2 min

L'ARA publica la notícia de la vaga d'un grup de treballadors, que no seria diferent de la notícia de la vaga de qualsevol grup de treballadors si no fos perquè són treballadors d'això que se'n diu la Casa del Rei. Del rei d'Espanya, esclar.

Es tracta -ens explicava aquest diari- de la seva primera aturada laboral en 35 anys (des que el dictador Francisco Franco va decidir pels espanyols que Joan Carles seria el seu successor). Fins ara devien estar molt ben pagats (perquè el silenci és or). Pel que llegeixo, no només fan vaga els treballadors de Patrimonio Nacional (que és un concepte que serveix a la perfecció per camuflar les despeses veritables de la monarquia), sinó que fan vaga els 500 treballadors (i a partir d'aquí cito textualment l'ARA) "que presten els seus serveis directament a la institució monàrquica, com ara els jardiners, conductors, cambrers, palafreners, personal de museus i altres treballadors".

Gràcies a aquesta vaga ens adonem que una sola família, la del rei d'Espanya, té 500 servidors, que és un nombre de servidors d'allò més obscè fins i tot si no hi ha crisi. I no em diguin que els jardiners cuiden els jardins del palau que són patrimoni d'Espanya, perquè pel jardí privat on la princesa Letícia i les seves filles es van fer les fotos aquelles que van tenir la gràcia d'ensenyar-nos jo no hi puc passejar. És un jardí que trepitgen ells i que no està obert al públic. Però és que, a més a més, gràcies a aquesta vaga ens adonem de la mena de personal que els paguem. Per exemple, els palafreners, que són (cito el DIEC) "els mossos que tenen cura dels cavalls".

Que estiguem pagant a la família del rei "els mossos que tenen cura dels cavalls" em sembla inadmissible. I, a més a més, no vull pensar què gasten els membres de la família del rei en farratge per a aitals cavalls privilegiats. Suposo que més que molts súbdits en menjar.

stats