28/12/2010

El grafiter integrat

1 min
Barcelona, Enrotllat

"Barcelona multarà els comerciants que encarreguin grafits per a les seves persianes", llegeixo a la premsa. Perquè es veu que, fins ara, els grafiters inquiets que no volien embrutar la ciutat s'apuntaven a col·lectius (de noms tan emocionants com Enrotlla't i Persianes Lliures) que pactaven amb els botiguers la decoració de les esmentades persianes. Aquesta era la via, llegeixo, per "fer comprendre que els murals dels grafiters són art urbà valuós".

Home. La gràcia del grafit, si és que en té alguna, és que sigui il·legal. La clandestinitat de les pintades, la rapidesa a l'hora de fer el dibuix per evitar ser vist, és part de la feina dels artistes urbans. Si fer grafits es professionalitza, es converteix en una altra cosa. És com si, de cop, decidim establir uns horaris per a les flashmob . Jo no dic que el grafit no sigui art. Però si el convertim en art institucional es pot donar aquesta paradoxa: un grafiter és contractat per fer un grafit a la persiana d'una botiga. De nit, ve un grafiter clandestí i tapa el grafit amb un altre grafit. I, aleshores, l'Ajuntament multa el grafiter autèntic per haver tapat el grafiter integrat.

De tota manera, jo, si fos una comerciant que volgués un grafit a la persiana, no m'amoïnaria gens per la possible multa que em pot caure a partir d'ara. Es tracta de no contractar el grafiter de manera legal. Se'l truca, se li diu que vingui a pintar la persiana a la manera antiga (de nit i amb la cara tapada) i se li paga en negre.

stats