25/03/2013

No emprenyeu el comissari

2 min

S'ha sabut que Xavier Bru de Sala cobrarà 120.000 euros per fer de comissari de l'Any Espriu que estem celebrant. No he estat mai comissària i ignoro si aquesta n'és la tarifa habitual. Ignoro si sempre s'ha pagat aquest preu i ignoro com es trien els comissaris. Ignoro el volum de feina que deu suposar ser-ne i ignoro si el preu es triplica quan en un sol any ets comissari de tres autors. Si fos així, me n'alegraria per la companya Laura Borràs, que va ser comissària de l'any Sales, Tísner i Calders. Diria, això sí, que la feina no és massa arriscada. Vull dir que deu ser difícil que et surti malament. En general, cada cop que hi ha l'any d'un escriptor que admiro, espero que passi ben aviat. Prego al cel que aviat els locutors dels programes deixin d'estar obligats a dir-nos "la frase Espriu del dia". Per sort, ja s'han acabat les lectures dramatitzades de Calders (massa dramatitzades) a la Fira del Llibre en Català.

De comissaris sempre n'hi ha hagut. El que passa és que ara hi ha crisi i ens fem més preguntes. Quan es va esdevenir el Fòrum de les Cultures, per exemple, els que van redactar aquell text tan poètic amb els objectius de la cosa també devien cobrar una pasta. Aleshores, per cert, encara no estava ben vist criticar la despesa pública i a El matí de Catalunya Ràdio , amb en Bassas, vam tenir més d'una trucada perquè en fèiem burla amb en Quim Monzó. Tinc l'honor de dir que l'únic cop que m'han prohibit fer cap més pregunta ha estat en una roda de premsa del Comitè de Savis.

Com que hi haurà més anys dedicats a escriptors i, segurament, més comissaris, tinc una proposta. I si celebrem els anys dels autors en vida seva? D'aquesta manera podrien ser ells mateixos els que es fessin de comissaris. Vull dir que segurament Espriu no va cobrar mai 120.000 euros de drets d'autor. I segur que cobrar-los per autocomissariar-se li hauria anat molt bé.

stats