27/04/2011

Joan, Ken Follet, Gabo, Isaïes...

2 min
El Sant Jordi del 2010 una dona va reclamar a Laie la presència de Josep Pla.

Encara no he tornat del tot en mi després de llegir les llistes dels llibres més venuts per Sant Jordi. Perquè, com saben, l'endemà de la diada, els diaris, les llibreries i els blogs literaris solen publicar quins han estat els cinc títols més venuts. Normalment, els distribueixen en quatre apartats. Ficció en llengua catalana, ficció en llengua castellana, no-ficció en llengua catalana i no-ficció en llengua castellana.

Els títols ballen amunt o avall segons qui ho publiqui tot i que, pel que veig, la majoria de llistes es basen en la del Gremi de Llibreters. Així doncs, agafo per exemple la que publica el magnífic programa de llibres de Ràdio Nova, a Vilanova del Camí, a la seva web (vols llegir.blogspot.com). En l'apartat de ficció en català hi ha en primer lloc Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue'm vine (Rosa dels Vents), d'Albert Espinosa, en segon lloc L'home de la maleta (Proa), de Ramon Solsona, en tercer lloc L'arqueòleg (Columna), de Martí Gironell, en quart lloc La terra de les coves pintades (Maeva), de Jean Marie Auel, i en cinquè lloc Mar de foc (Rosa dels Vents), de Chufo Lloréns. Com veuen, doncs, se sol posar el títol del llibre, l'editorial que el publica i el nom de l'autor. I ara, si m'ho permeten, anem a la qüestió que m'ha emocionat de manera irreversible. Per anar-hi haurem de consultar la llista dels més venuts en català en l'apartat de no-ficció. Copio:

1) Indigneu-vos! (Destino), de Stéphane Hessel. 2) Excuses per no pensar (Destino), d'Eduard Punset. 3) Córrer o morir (Ara Llibres), de Kilian Jornet. 4) La república islàmica d'Espanya (La Magrana), de Pilar Rahola. 5) La Bíblia catalana (BCI/Claret), de diversos autors.

Aimats meus, trobo memorable que en el lloc número cinc de la llista de no-ficció hi figuri la Bíblia "de diversos autors". Perquè no és mentida. La Bíblia ha estat escrita per diversos autors. I és més lògic dir que ha estat escrita per diversos autors que dir que aquest llibre, el cinquè dels més venuts, és de Job, Isaïes, Mateu, Marc, Lluc, Joan... Per cert, trobo un detall de cara als catòlics que el llibre en qüestió, la Bíblia, fos considerat "no-ficció". Suposo que més d'un i més de dos, veient que era un dels llibres més venuts, va fer cua en alguna llibreria per veure si algun dels "diversos autors" n'hi firmava un exemplar. (El Sant Jordi passat, aquests ulls meus veieren com un ésser humà de sexe femení reclamava la presència de Josep Pla a la parada de la llibreria Laie.)

Jo, si fos la cap de premsa de l'editorial, no ho dubtaria. Ara mateix encarregaria la faixa per a la segona edició. Jo hi posaria una cosa així: "La Bíblia, un dels llibres més venuts d'aquest Sant Jordi! T'atraparà! Hi ha sexe en grup, incest, violència gratuïta, aventures... I un munt d'efectes especials!" I ja començaria a pensar a vendre'n el videojoc. Tot i que, potser, essent tants autors diferents, la qüestió dels drets serà complicada.

stats