29/11/2012

Excuses de mal enquestador

2 min

Llegeixo les excuses que donen els experts en enquestes electorals. Diuen que van equivocar-se per "un inesperat augment de participació que va trencar les estimacions" i per "l'especial incidència que la campanya electoral ha tingut en el vot final dels electors". Home. Si una cosa es mastegava en l'ambient és un augment de la participació. Si la variable de la participació, que és decisiva en els resultats, no es preveu en una enquesta, val més plegar. D'altra banda, parlar de "l'especial incidència que la campanya electoral ha tingut en el vot final dels electors" em sembla de Pere Grull. Per alguna cosa es fan les campanyes electorals. Per incidir en els electors. ¿Estan dient, doncs, que en altres ocasions les campanyes electorals no han servit de res?

No voldria veure una mà negra a la cuina enquestaire. Però és evident que -en aquests comicis- molts votants les estudiaven per decidir el vot. I molts van pensar que, com que CiU ja tenia el cistell ple, no li calia el seu hipotètic vot útil. Un vot que li haurien prestat per donar legitimitat a la consulta si alguna enquesta hagués vaticinat el resultat que ha tingut.

Tothom calcula que cada mitjà, segons qui li pagui, t'explica els resultats de la manera que li convé. Qui més qui menys calcula que un diari que doni suport a Mas mai no parlarà d'una majoria absoluta de CiU, precisament perquè els sobiranistes que normalment no el voten aquest cop sí que ho facin. I qui més qui menys calcula que els diaris que són fans de Pere Navarro remarcaran que la segona força podria ser el PP per mobilitzar, precisament, el vot socialista. Les enquestes han influït en el vot molt més que la campanya. I com que aquí no tenim possibilitat de fer una segona volta (que és una manera molt útil de fer vot útil), trobo que ens haurien de tornar la pasta o la papereta.

stats