TOVALLONS NEGRES
Misc 08/02/2013

Empobriment injust

i
Empar Moliner
2 min

Amb la medicació ben a la vora, llegeixo a la premsa que el gendre del rei Joan Carles, Iñaki Urdangarin, recorrerà la fiança que li ha imposat el jutge perquè "l'aboca a un empobriment injust". No havia sentit mai aquesta expressió. Si un dia robo una cartera (són delictes pels quals t'engarjolen, encara que sigui per unes hores) trucaré a l'advocat Mario Pascual. Esclar que, si robo una cartera, voldrà dir que no tinc la pasta per pagar l'advocat Mario Pascual. Hauré de robar uns milers de carteres.

Que pagar vuit milions "aboca el duc a l'empobriment" pot ser cert. Perquè la pèrdua de vuit milions t'aboqui a l'empobriment, siguis o no siguis el gendre del rei, s'ha de donar la circumstància que no tinguis, per exemple, vuit milions més. Si els tens, perdre'ls t'abocarà a un empobriment relatiu, perquè et deixarà sense la meitat de la teva fortuna. Si, contràriament, no tens ni has tingut mai vuit milions, i de fet no en tens ni cinc, la situació no t'aboca a un empobriment de cap mena.

Estem d'acord que és un empobriment. Però per què és un empobriment injust? ¿Tots els empobriments són injustos o només són injustos els empobriments de les persones que tenen privilegis socials com el duc? Ser pobre és injust. Però empobrir-se ho és més? Si vostè que ens llegeix s'acaba de quedar a l'atur, vol dir que s'empobrirà. Però aquest empobriment serà un empobriment diferent del del duc? En què es diferencia l'empobriment del duc de l'empobriment de vostè? ¿Que l'empobriment del duc és més sobtat? ¿Que ell està acostumat a la bona vida i, per tant, patirà més si es torna pobre?

Si t'has enriquit injustament perquè has robat, ¿tens dret a queixar-te que allò que has robat t'ho prenen injustament? ¿Pot ser injust un empobriment que està causat per un enriquiment injust? Contestin només si no es diuen Mario Pascual.

stats