Opinió 17/03/2016

Malalts del temps

Els humans sempre ens hem inquietat per saber quin temps farà. Avui dia és gairebé una obsessió, i ens creiem experts perquè tenim una amplitud d’informació que podem contrastar. El problema ve quan, contra tot pronòstic, les previsions s’equivoquen

i
Diana Pérez
2 min

És indiscutible la necessitat que tenim de saber quin temps farà. Necessitem saber el pronòstic meteorològic per planejar la nostra vida, per als negocis, per al temps lliure. Arriba a tal punt que semblem obsessionats amb el temps que farà. Cert és que a alguns els hi va el negoci o el treball en el pronòstic del temps, i que la meteorologia és una eina imprescindible per als serveis de protecció civil, però per a la majoria és una afició.

Necessitem controlar allò que és incontrolable, i ho volem saber al moment. Infinites aplicacions per predir el temps, espais televisius dedicats íntegrament a la meteorologia, tant a les cadenes nacionals, com a les regionals. Nevarà o no nevarà, plourà, farà sol, calor? Què hi fa? Per més que mirem la previsió, no canviarem res. El temps i la mort són les úniques coses que no podem controlar i estem obsessionats en fer-ho. En anar contra natura.

Hi ha especialment una data amb la qual tothom s’obsessiona: Setmana Santa. Els serveis meteorològics s’aventuren a fer previsions amb més deu dies d’antelació. Una presentadora dels informatius deia: “hi ha dos models: l’europeu, que indica que farà bon temps i un d’internacional, en el qual pronostiquen una borrasca. Però nosaltres ens quedem amb l’europeu”. I ella, es queda tan ampla, anunciant anticicló; això sí, t’ha avisat que potser també hi haurà borrasca.

Els humans sempre ens hem inquietat per saber quin temps farà. Avui dia és gairebé una obsessió, i ens creiem experts perquè tenim una amplitud d’informació que podem contrastar. El problema ve quan, contra tot pronòstic, les previsions s’equivoquen. De qui és 'la culpa'? Doncs jo crec que de ningú, perquè el temps, insisteixo, no el podem controlar, i en tot cas, la culpa és nostra per fer cas de l’home del temps, quan ell es basa en una informació que no és una ciència exacta. Aquí a Andorra ens afecta de manera molt directa: si anuncien neu durant el cap de setmana, es registra una davallada considerable d’entrades de turistes i excursionistes. Una altra cosa és el que fan a determinades cadenes, que sembla un complot contra el país, anunciant greus problemes de circulació i possibilitat de col·lapse derivats del mal temps.

En tot cas, en aquesta lluita contra la natura no podem enfadar-nos perquè no faci el temps que volem. No serveix de res maleir l’home del temps, només cal acceptar que no podem dominar el cel ni fer res per canviar-lo. Acceptar amb paciència que tots els fenòmens meteorològics són necessaris i que la natura és molt capritxosa!

stats