02/10/2017

Han calgut 900 ferits, però la Comissió Europea s'ha mogut

2 min
El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaS'ha estés la convicció que la declaració de la Comissió Europea sobre la repressió policial contra l'1-O ha estat tèbia, per no dir vergonyant. És cert que, davant la gravetat dels incidents i la xifra de 900 ferits, la frase "la violència mai pot ser l'instrument de la política", pot semblar una més del catàleg de respostes automàtiques de Brussel·les, però no és exactament així.

El portaveu de Jean Claude Juncker, el grec Margaritis Schinas, va voler evidenciar, mentre era massacrat a preguntes pels corresponsals, que la Comissió havia variat la seva posició. I ho havia en dos sentits. En primer lloc havia consensuat una fórmula que si bé no de manera explícita, es podia interpretar com una amonestació pública a Mariano Rajoy.

Això és altament significatiu perquè Espanya, malgrat que alguns a Catalunya semblen no ser-ne conscients, forma part del nucli dur de la UE i compta amb un poderós aparell diplomàtic a Brussel·les. El fet que aquest aparell fos incapaç d'aturar la declaració, que segur que va ser àrdues discussions entre les diferents cancelleries per mantenir els equilibris interns, és una primera derrota per a Rajoy.

Això, sumat a la crida al "diàleg", en un context en què Puigdemont ha posat sobre la taula la possibilitat d'una DUI, interpel·la més a Rajoy que al president català. Aquesta crida al diàleg ja és, de facto, el primer posicionament europeu que se salta el principi de "l'afer intern", i posa en un plànol d'igualtat els dos contendents, Espanya i Catalunya.

En la mateixa línia hem d'interpretar el pronunciament del president del Consell, Donald Tusk, demanant a Rajoy que posi fi a "l'escalada de violència". La frase no és innòcua, perquè tot i que no queda clar a quina violència es refereix, tothom ha vist que aquesta només venia d'una banda.

La qüestió és, si Brussel·les s'atreveix a censurar Rajoy en públic, imaginem quins han de ser els missatges per via interna: Rajoy, troba una solució ja i, sobretot, no volem tornar a veure imatges de càrregues policials contra població pacífica un altre cop a les televisions i les portades. Això redueix molt a partir d'ara el marge de maniobra de Rajoy, i és l'escletxa que vol aprofitar Puigdemont. El president espanyol sap que si ordena la detenció de Puigdemont tindrà una elevada contestació al carrer. Potser el president català s'atrinxera al Palau de la Generalitat amb milers de ciutadans fent un immens cordó com hem vist en els col·legis electorals, però ara defensant la màxima institució del país, l'autogovern en sí. I les càmeres dels mitjans internacionals, instal·lades, per exemple, al balcó de l'Ajuntament, ho retransmeten en directe. Què fa Rajoy? Què fa la Unió Europea? Què fa el món?

stats