19/10/2011

A tu quin funcionari et sobra?

2 min

D'acord amb el resultat de les enquestes que publicava l'ARA dissabte passat, més del 70% dels catalans opinen que convé suprimir funcionaris (la plaça, no la persona funcionària). En aquest tema, els votants del PP gairebé coincideixin amb els d'ICV i ERC. Entre els del PSC hi ha menys partidaris de la mesura, i entre els de CiU força més.

Però, quins funcionaris retallarem? ¿Podarem per tot arreu una miqueta, com si el conjunt de la funció pública fos una tanca de bardisses que no ens deixa veure el futur? ¿Podarem dràsticament, i hi deixarem créixer arbres privats? ¿Podarem només alguns racons del jardí i deixarem créixer les tanques que ens protegeixen més, com són ara les de l'educació i la sanitat?

Suposo que cadascú suprimiria els funcionaris que li fan més nosa. Però si ens posem així, els lladregots suprimirien policies i els lladres funcionaris d'hisenda; els empresaris sense escrúpols suprimirien unitats de control d'abocaments i equips de disciplina urbanística; i els que, a més de tenir interessos en determinats sectors privats, no tenen vergonya, aprimarien el sector públic que els fa la competència, des de TV3 fins als hospitals. Aquesta és la qüestió. D'aquests partits que més o menys estan d'acord, quin cedirà més davant de la pressió dels que volen aprofitar la falta de recursos de l'administració per guanyar terreny?

Mentrestant podríem començar la retallada pel Senat que, tal com funciona, resulta tan prescindible i tan d'una altra època com el desaparegut Supremo Consejo de Indias o com els procuradors catalans dels ducats d'Atenes i Neopàtria. Una legislatura del Senat són uns 320 milions d'euros. A canvi dels nostres 16 senadors, podríem disposar d'uns 40 milions, pressupost equivalent al de la construcció de tres instituts de batxillerat amb el seu professorat pagat durant vint anys! I que em disculpi mon pare, que va ser senador. Això sí, quan encara pensàvem que podia servir d'alguna cosa.

stats