22/11/2012

Oriol Junqueras: "Voldria fer un cafè amb Krugman"

4 min
"Voldria fer un cafè amb Krugman" BLOC DE CAMPANYA

És la seva quarta campanya com a cap de llista. Dues a l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts, una a les europees i aquesta. ¿La pitjor quina va ser? "No n'hi ha hagut cap de dolenta. El que sí que hi ha hagut és que en la primera de les municipals al final no vam poder tombar els governs dels socialistes i el PP que teníem i, malgrat que vam pujar i vam fer un bon resultat, vam quedar amb una mica de tristor i amb el convenciment que si seguíem treballant al final ho aconseguiríem, com va ser". ¿Et fa vergonya veure la teva cara en cartells? "No gens, ho porto perfectament i hi estic molt acostumat perquè a Sant Vicenç dels Horts anem a lo grande , fotem tanques gegants d'aquestes de carretera. Tinc molt bon record de la primera vegada que vaig veure la meva cara tan ampliada perquè, tot i que vam patir perquè els cartells arribaven tard, quan els vam tenir vam donar gràcies al cel i ho vam celebrar".

DISCURS ECONÒMIC

¿Et consideres un bon candidat? Depèn de per a què, sí. A l'hora de parlar amb la gent, fer mítings i a l'hora de fer conferències sobre economia, per exemple, crec que sí. Sóc doctor en pensament econòmic, he sigut professor al departament d'economia de l'Autònoma durant uns quants anys, és un àmbit en què me'n surto prou bé. Aportem el discurs econòmic més sòlid de tots els partits polítics de Catalunya, de llarg. I amb el contacte al carrer també. I la prova és que no podem transitar sense que la gent se t'enganxi, et demani fotos. Anem molt bé".

AMB QUI FARIA UN CAFÈ

¿Amb quin candidat faries més de gust un cafè? "No m'ho facis dir, amb tots. Potser el Joan Herrera, l'Artur Mas". I, en general, qui voldries conèixer? "M'agradaria molt fer un cafè amb Paul Krugman".

APRENC I EXPLICO "Fa anys que sóc professor a la universitat, tinc sis mil exalumnes, i no he donat cap classe d'economia amb papers. El meu mètode és sempre el mateix, tant quan sortia al programa de TV3 El favorit o a En guàrdi a, a Catalunya Ràdio, com quan dono classes o he estat eurodiputat. Llegeixo, escolto, aprenc i explico. I sempre tot de memòria".

LA RESPONSABILITAT

¿El que ha canviat més la teva vida és el cansament? "No, que tot és més intens. Ets més conscient que tens més responsabilitat. No m'ho plantejo mai en els termes de no vessar-la. Però sí en els termes de fer-ho el millor possible perquè el país s'hi juga molt. També m'adono que ara en campanya la vida me la porten més. No sé què faré demà, m'ho miro al matí a primera hora".

LA IMATGE

Qui t'ajuda a triar com vesteixes? "La meva companya i el cap de campanya". Ara vas més amb corbata. "No hi tinc res en contra, el que em fa mandra és buscar-les a l'armari. Ara que en tinc algunes a prop del llit me'n poso, però no sempre". ¿Algú t'ha aconsellat que t'aprimis? "Sí, i els he dit que potser sí, algun dia, de moment ni ho intento ni ho deixo d'intentar, però amb els nervis de la campanya costaria".

VOT FAMILIAR

"Diria que a la meva família em voten tots. La que emocionalment estava més pendent de mi era la meva mare, que ara ja és morta. Ara és la meva companya, tot i que amb el nen petit, que a més està refredat, no pot ser tant a prop. Però ve a alguns actes".

CAMPANYA HIPERNETA

"És impossible ser més nets. No malparlem de ningú, no menystenim a ningú. Ens agrada que les nostres formes no eclipsin les nostres raons. Sóc de formació italiana i jesuítica, i intento allò del lema jesuític: «Sempre educat i sempre suau en les formes i al mateix temps clar en els continguts»".

"Amb campanya i nen dormo 4 hores"

Veu un cartell antic que anuncia vermut a 25 pessetes, i de cop demana un vermut, olives i patates. "No ho faig gaire, però m'ha vingut de gust". Cafès? "Depèn del dia. de vegades quatre o cinc. No en necessito per despertar-me. Gairebé mai esmorzo a casa, però quan puc m'agrada fer-ho. I aquests dies que ha nascut el meu fill miro de fer-ho al costat de la meva companya, amb el nen per allà a prop. És l'estona que sóc amb ell. En general passem son i aquests dies encara més. Hi ha dies que ja et despertes abans perquè li dónes el biberó o l'estàs canviant. Normalment dormo cinc o sis hores. Ara que hi ha campanya i nen dormo quatre horetes i amb una pausa entremig per temes de bolquers. El Lluc va néixer el dia 2 de novembre, el mateix dia que el del Messi, però el meu abans perquè Esquerra Republicana sempre s'anticipa". Tecnologia? "Faig servir sobretot WhatsApp i Twitter. Mails també, però menys. Abans de dormir i quan m'acabo de llevar miro el mòbil per si hi ha alguna urgència. A l'habitació hi tenim una tele que fa de tele i també de ràdio".

BLOC DE CAMPANYA

La paraula: 'economia'

La paraula que més diré aquests dies segurament serà economia . També impostos , atur , justícia .

El programa en un tuit

Esquerra Republicana serà el soci més fiable del poble de Catalunya per arribar a la independència.

El guió: ni fitxes ni dades

No faig servir mai cap paper. Ni fitxes amb dades. Les dades les tinc al cap, me les diuen i me les aprenc. Diuen que tinc molt bona memòria. Els companys sí que em diuen coses, em destaquen què diu la premsa, que no tinc temps de llegir.

Els mítings: ni cridar ni ballar

Faig mítings en veu alta però sense cridar mai. I m'enrotllo que deunidó. No m'agrada saltar, i no sé ballar, i per tant m'ho estalvio. Em pensava que tampoc no cantaria i l'altre dia vaig cantar, davant de la Biblioteca de Catalunya, a la presentació de Catalunya Sí. Vam fer una peça del Llach, Fe no és esperar , tots, amb el Gerard Quintana, el Jaume Pinyol, el Joan Reig. I crec que no ho vaig distorsionar gaire.

stats