CARRETERES SECUNDÀRIES
Misc 06/04/2014

Tràfic de pesticides amb França

i
Bru Rovira
3 min
Cultius com el blat fan servir fungicides que poden ser tòxics per a la salut.

Prostitutes a les carreteres. Macroprostíbuls sobresortint amb cors de neó -“Love ”- per sobre de l’autopista per atreure els viatgers que circulen amunt i avall. Ara n’hi ha un, a l’entrada de Figueres, que busca la clientela francesa amb la simpàtica imatge d’Astèrix i Obèlix mida Museu Dalí. Olor de purins. Tràfic de drogues associat a les màfies que també trafiquen amb les noies. Les torres de la MAT (molt alta tensió) que avancen com gegants de ferralla i foc trepitjant el territori. Tabac i alcohol embalats en caixes que van directament als maleters de cotxes i autocars del turisme a bon preu. Tot això i moltes més coses passen a la frontera, al costat català. El que no sabíem -o si ho sabem se’n parla amb la boca petita-és que un dels negocis més suculents que s’ha de sumar a aquest model de creixement és el de la venda de pesticides. Especialment aquells pesticides prohibits a França, d’on cada dia ens visita més clientela.

“Heus aquí un fungicida prohibit a França però que jo he pogut comprar sense cap problema a Espanya”, proclamava fa uns dies l’apicultor de Besiers Jean Sabench, durant una manifestació de la Confederació de Pagesos a Tolosa, tot ensenyant la factura que acreditava la compra en un magatzem de Figueres.

El fungicida en qüestió és el Maypon Flow -s’utilitza per tractar el cereal- i si a França està prohibit és perquè s’ha demostrat que és tòxic i que pot provocar alteracions genètiques hereditàries, a més a més d’afectar la fertilitat.

“En els últims temps -explica Sabench en un català perfecte après del seu avi, un exiliat republicà-, hem detectat que entre els pagesos francesos ha augmentat l’ús de pesticides il·legals. Com que Espanya té una legislació més permissiva, els vénen a comprar al vostre costat de la frontera”.

Els pagesos com Sabench defensen una agricultura raonable, que respecti la naturalesa i no malmeti la salut del pagès i del consumidor. Ara tenen por que la crisi provoqui una fugida endavant i tornin les males pràctiques en contra de les quals tant s’havia avançat durant els últims anys.

Segons un estudi de l’Institut Nacional de Salut i Recerca Mèdica francès (Inserm) publicat fa uns mesos, sembla que hi ha una clara relació entre “l’exposició professional als pesticides i certes patologies dels adults, com ara la malaltia del Parkinson, el càncer de pròstata i alguns càncers hematopoètics”. També passa el mateix amb la salut dels infants en els períodes prenatal i perinatal i en la primera infància.

Risc per a la vida del pagès

El setembre passat, un metge de família de Llemotges, el doctor Pierre-Michel Perinaud, va fer una crida per internet per denunciar la relació entre els pesticides i les malalties dels seus pacients. Aviat s’hi van sumar 1.300 metges de tot el país preocupats per aquesta relació entre la salut i els pesticides.

El doctor Perinaud pensa que, fins i tot amb la prohibició d’alguns pesticides a França, la legislació encara és massa permissiva i no protegeix prou la salut de les persones, sinó que la deixa en mans dels mateixos pagesos, que acaben sent víctimes d’ells mateixos, perquè estan atrapats en un dilema: “M’haig de guanyar la vida, de manera que estic abocat a arriscar la meva pròpia salut”.

Del tràfic de pesticides des d’Espanya, una part són productes prohibits a França, però una bona part són legals i el que passa és que aquí es poden comprar a un preu reduït. D’aquest segon grup, però, s’ha constatat que molts productes són falsificacions de qualitat dubtosa fetes a la Xina i en alguns països de l’Est. El 20% dels pesticides utilitzats al sud de França ja vénen actualment d’Espanya, especialment de l’Alt Empordà: vinga, nois, som-hi, quadrem la caixa, aprofitem-ho, que la vida són dos dies!

stats