30/12/2011

L'esperó de la religió a Nigèria

3 min
Unes dones ploren a Juba la mort de familiars en un atac.

La violència ha tornat aquest Nadal a Nigèria. També, com l'any passat, els catòlics que celebraven a l'església l'arribada de Crist han estat víctimes de les bombes. Més de cent morts i desenes de ferits són el balanç provisional dels atemptats que hi ha hagut aquesta vegada a la ciutat de Medalla -molt a prop de la capital, Abuja-, a Jos, al centre del país, i a Gadaka, al nord-est. Els atemptats porten tots ells la signatura del grup terrorista Boko Haram i amenacen amb una onada de violència entre catòlics i musulmans en un país cada vegada més dividit, on les dues religions sumen uns vuitanta milions de seguidors cadascuna.

Boko Haram és una organització fonamentalista nascuda l'any 2002 als estats de Borno i Yobe, dos dels territoris més pobres del país, en l'ambient de radicalisme religiós creat arran dels atemptats de l'11-S i la croada occidental contra l'islam. El seu fundador és Mohammed Yusuf, un religiós que regentava una escola alcorànica on s'ensenyava, entre altres coses, que el Sol dóna voltes al voltant de la Terra.

Boko Haram, que en la llengua haussa significa "l'educació occidental és un pecat", va donar-se a conèixer els anys 2003-2004 quan van assaltar nombroses comissaries al crit d'"Al·là és gran" i van aconseguir armes i munició. Després d'una forta repressió, els seus combatents es van retirar a la regió fronterera del Txad -indret que anomenaven Afganistan -, fins que l'any 2009, Mohammed Yusuf va encapçalar una gran insurrecció a tot el nord-est del país que va ser aixafada a sang i foc a la ciutat de Maiduguri, on el líder va ser detingut i el seu cadàver, cosit per les bales, exhibit com a escarment a la televisió pública.

L'any 2010, però, Boko Haram reapareixia atacant la presó de Bauchi, d'on va alliberar 150 combatents. Des d'aleshores les seves accions creixen a tot el nord-est del país i aconsegueixen fins i tot atemptar a la capital, on l'estiu passat van fer explotar una bomba a la comissaria central.

Atiar el foc

Si bé Boko Haram és un grup terrorista que té relacions amb Al-Qaida del Magrib (AQMI) i amb altres grups com Al-Shabaab, i no té el suport dels dirigents musulmans de Nigèria, també és cert que la seva activitat pot atiar la foguera sempre latent a Nigèria entre el món musulmà i cristià, en una relació que no fa més que empitjorar.

La ciutat de Jos és un bon exemple d'aquest malestar. Fa anys, a Jos se la coneixia com la ciutat de la pau , donada la bona convivència entre catòlics i musulmans. Avui, però, catòlics i musulmans viuen separats, atemorits els uns dels altres. El motiu d'aquesta tensió és la migració de catòlics des del nord, on s'aplica -des de fa deu anys- la llei islàmica i se'ls persegueix. I la venjança d'aquests catòlics, cada vegada més radicalitzats, és passar-se a les Esglésies evangèliques, més agressives.

A tot això s'hi ha de sumar la divisió nord-sud, com a eix rics-pobres, les enormes barreges ètniques i tribals i la mala gestió d'uns polítics i militars que es queden la riquesa del país. I el precedent de la guerra de Biafra, quan els catòlics van decidir la independència per protegir-se de la persecució i va començar una guerra amb un milió de víctimes. Però si aleshores les grans potencies -excepte França- es van oposar a la partició, ara és possible que no la descartin a canvi, esclar, que no es toquin els seus interessos econòmics. De manera que si bé la religió no és el motiu exclusiu del conflicte, en pot ser l'esperó del que passi en el futur, sigui per esparracar el país o per sargir-lo.

stats