CARRETERES SECUNDÀRIES
Misc 04/08/2013

Brisa vaticana: Àfrica respira

i
Bru Rovira
3 min
La dimissió del bisbe camerunès Victor Tonye s'interpreta com un avís de Roma.

Els aires de renovació del nou bisbe de Roma -així li agrada definir-se al papa Francesc- sembla que comencen a arribar al continent africà. La corrupció, l'homofòbia i l'etnicisme són alguns dels motius que han forçat a dimitir el bisbe camerunès de Yaoundé, Victor Tonye Bakot, de 66 anys. ¿Ha dimitit Victor Tonye per iniciativa pròpia o ha estat el mateix Papa qui l'ha forçat a prendre aquesta decisió?

Sigui com sigui, la dimissió de Tonye s'interpreta com un avís de Roma en contra d'una bona part de l'Església oficial africana, que durant les últimes dècades -mirant precisament en direcció a Roma- s'ha construït sobre l'enriquiment dels seus càrrecs, els privilegis i el discurs demagògic de la intolerància.

Així, el primer motiu oficial de la dimissió del bisbe de Yaoundé és haver convertit la seva missió apostòlica en un lucratiu negoci. Segons havien denunciat reiteradament els mateixos catòlics de l'arxidiòcesi -fins ara amb escàs èxit-, el bisbat de Yaoundé ha adquirit durant els darrers anys un patrimoni immobiliari que només supera el del mateix estat. Però aquesta voracitat especuladora, en comptes de revertir en el benefici públic, anava associada a una gestió lamentable i a un dispendi desmesurat de la jerarquia, començant pel mateix bisbe.

L'altre motiu que segons fonts religioses estaria darrere de la dimissió del bisbe és la seva actitud de militant homòfob, amb constants manifestacions públiques i proclames en contra dels homosexuals. No ha passat desapercebut el fet que la seva dimissió coincideix precisament amb les paraules del papa Francesc pronunciades a l'avió que el portava de retorn de la seva visita al Brasil, que, referint-se als homosexuals, va dir: "Qui sóc jo per jutjar-los?"

Fa només uns mesos, quan al Vaticà hi bufaven uns altres aires, el bisbe Victor Tonye no va tenir cap dificultat a emetre el seu propi judici condemnatori durant el sermó de la missa de Nadal i, a més de qualificar els matrimonis del mateix sexe com "un crim en contra de la humanitat", va demanar als fidels que mobilitzessin totes les seves energies per tal de combatre els homosexuals. En un país que condemna amb penes de fins a cinc anys de presó els homosexuals, les paraules del bisbe, gens innocents, se sumaven a una persecució que molt sovint es converteix en linxament públic, i provoca tota mena de violències, inclòs el crim d'algun activista. Aquest és el cas recent del periodista Eric Ohena, militant a favor dels drets humans, un home molt compromès amb els malalts de VIH, sovint estigmatitzats.

En tot el continent africà, l'únic país on la Constitució diu explícitament que ningú pot ser discriminat "per la seva orientació sexual" és Sud-àfrica. Uganda ha protagonitzat els dos darrers anys un gran debat perquè es volia fins i tot castigar amb la pena de mort els homosexuals amb VIH que tinguessin relacions sexuals, així com condemnar a penes de presó tant els terapeutes que aconsellin als gais no "corregir" la seva "opció" sexual com les persones que tinguessin un veí gai i no ho denunciessin a les autoritats.

Campanya per la igualtat

Davant l'opinió força generalitzada segons la qual l'homofòbia té arrels en la cultura africana, el missioner José Carlos Rodríguez Soto acostuma a explicar que el rei Baganda va matar el 1885 uns quants joves convertits al cristianisme precisament perquè no es volien ficar al llit amb ell. Alguns ugandesos homòfobs diuen que Baganda era així perquè ho havia après dels àrabs. Potser el bisbe Victor Tonye ens dirà algun dia que ell només seguia el que havia après del Vaticà.

Sort que encara tenim viu i ple d'energia el gran Desmond Tutu, que, amb 81 anys molt ben portats, acaba d'engegar una campanya per la igualtat dels homosexuals i ha declarat que l'apassiona tant aquesta campanya com la lluita que va protagonitzar en contra de l'apartheid. "Jo no podria lloar un Déu homòfob", ha dit.

stats