04/03/2013

El fum d'una bengala

2 min

Fa mal veure aquest Barça exactament per la mateixa raó que feia goig de contemplar-lo fins fa poc: no tant pel resultat sinó per com juga. No tant perquè perdi sinó per com perd. Un equip que ens havia ensenyat que el valor de guanyar residia a no jugar de qualsevol manera ara està perdent de la pitjor manera: oblidant qui era. Concedint sempre almenys un gol al contrari i sense aquella solidaritat interna que, a causa del talent i la intensitat, produïa un joc simfònic.

I per tant, han tornat algunes urgències: per eliminar el Milan caldrà un enorme acte de fe col·lectiva. El desgast físic i emocional que suposarà no calia. I guanyar la Lliga hauria de ser una simple qüestió de respecte dels mateixos jugadors cap a la històrica primera volta que ells mateixos van firmar. N'hi ha prou que examinin el seu rendiment i rectifiquin amb més mèrits i menys galons.

I després hi ha l'absència de l'entrenador. Com pitjors són el joc i els resultats, més es troba a faltar Tito. El que per Nadal va semblar una bona solució que ningú no vam discutir, ara ja no ho sembla tant, perquè per més que Roura estigui fent tot el que pot i més, la seva autoritat és limitada.

Tothom comprèn la dificultat i el desconcert de Rosell i Zubizarreta per enfrontar-se a aquesta situació insòlita, però és en aquest moment, quan l'equip transmet tremolor, que el club ha de transmetre solidesa.

I no ha ajudat gens el llançament d'una bengala al Camp Nou per part d'aficionats del Barça al partit de dimecres passat. Es tracta d'una de les notícies més desgraciades dels últims temps, perquè significa un retrocés a les pitjors pàgines de la història social de l'entitat.

La primera obligació de qualsevol govern és garantir la seguretat de la seva gent, i la seguretat dels socis i espectadors del gol sud torna a estar amenaçada. El Barça mateix ha admès que venia entrades "a preus favorables" sense que n'hagi controlat la posterior distribució, i que la policia ha hagut de fer entendre al club que aquesta pràctica s'havia d'acabar. La bengala li costarà al Barça una multa d'entre 60.000 i 600.000 euros.

Sorprèn que una directiva que ha fet bandera del rigor en la gestió i de la regeneració ètica hagi comès pràctiques discrecionals (Quines condicions es requereixen per optar a entrades a "preus favorables" i a qui s'han de demanar? Quan s'ha informat d'aquesta modalitat? Qui l'autoritza? A qui s'han venut les entrades fins ara? Quantes? Amb quina cautela?) i que necessiti que la policia li recomani que val més que ho deixi estar.

I no només això: els Mossos han recomanat al Barça que no toleri la creació de grups violents integrats per persones amb antecedents. Recordatori o avís? Perquè ja fa anys que els violents havien estat foragitats del Camp Nou.

Evitar la derrota depèn de factors múltiples no sempre i del tot controlables. És més senzill evitar la bengala. I és una exigència, perquè el fum ho pot acabar embrutant tot.

stats