05/11/2012

De Tocqueville al vot electrònic

2 min
Electors en un col·legi de vot anticipat a Nova Jersey.

Demà sentirem allò que els nord-americans van a les urnes, però en realitat vora 30 milions d'electors ja han votat. En 35 estats, durant uns dies abans al de les eleccions, es pot votar en una sèrie de col·legis atesos per funcionaris, sense haver de justificar l'antelació. A ningú li sembla malament que es pugui votar mentre encara es fan mítings. Aquest 2012, el vot anticipat pot acabar representant el 40% del total dels sufragis.

Demà també es renova una part del Congrés i un munt de càrrecs, que van des del jutge del districte fins al cap del consell escolar. I també ho aprofiten per fer referèndums: n'hi ha de clàssics, com el del matrimoni homosexual, i n'hi ha que filen prim, com ara si els càrrecs electes han de ser suspesos automàticament de les seves funcions un cop condemnats o si cal esperar fins que esgotin tots els recursos judicials possibles.

Així doncs, com que la votació és múltiple i llarga, han fet espavilar el vot electrònic. Als col·legis electorals de Washington, per exemple, hi ha tot de pantalles tàctils tipus caixer automàtic. Obama o Romney? Toques una de les dues caselles, el teu vot queda marcat i passes a la pàgina següent. Si t'equivoques pots esborrar l'opció triada. Al final revises tot el que has votat, ho envies i cap a casa. No cal dir que la nit electoral el recompte d'aquests vots és instantani.

El software que fan servir a Washington i en 130 comtats més l'ha desenvolupat l'empresa catalana SCYTL, que va néixer el 2001 gràcies a un programa de la UPC. Els seus sistemes també els fan servir al Pentàgon per al vot remot de les tropes a l'estranger.

Si a mesura que ha anat llegint aquest article ha notat un cert malestar, perquè les comparacions són odioses, benvingut al club. I si ha de votar des de l'estranger, abraci'm, que deia en Capri.

Fa dos anys, quan es van celebrar les eleccions espanyoles, la meva família i jo ens vam quedar sense votar, i ara, de cara a les catalanes, no les tenim totes. Per començar, si vols comprovar que ets al cens, has d'anar personalment al consolat. Després, t'ha d'arribar la targeta de la teva junta electoral, que has de tornar per correu o per fax, juntament amb una fotocòpia del DNI, per sol·licitar que t'enviïn les paperetes. Fa dos anys les paperetes ens van arribar el dia abans de les eleccions, quan faltaven cinc minuts perquè tanqués l'oficina de correus. Es van perdre tres vots. Aquest any ja serien quatre. Gràcies.

Em revolta que en l'era digital ens facin anar amb presses a l'estafeta. Per mi que ja els està bé que tot el sistema sigui tan antic. I a sobre, des del confortable amagatall de les seves llistes tancades, encara tenen la barra de lamentar-se de la baixa participació.

El sistema electoral americà també té els seus defectes, però la gent sap qui és el congressista del seu districte, a qui passen comptes del que ha fet pels electors, i se celebren referèndums sovint i per preguntar de tot.

Ara que estem revisant tantes coses del nostre contracte social, estaria bé que votéssim més fàcilment i canviéssim la nul·la relació que mantenim amb els nostres electes.

Postdata: Els afectats per l'huracà Sandy de Nova Jersey podran votar per e-mail.

stats