06/03/2011

El mètode Chatwin

2 min

Hi ha gent amb prou empenta per presentar-se per enèsima vegada a l'alcaldia del seu poble o ciutat. Fins a 36 anys fa que ho fan alguns d'ells, ens explicava l'ARA dilluns. Hi ha persones que són presidentes d'escala des que van fer-los la revisió pediàtrica neonatal. I ciutadans que quan els demanaven què volien ser de grans responien que membres de la junta directiva d'una associació, i a fe que ho van aconseguir.

Hauria d'estar agraïda a totes aquestes persones que s'entreguen al país en cos i ànima. I ho estic, però, alhora, no puc evitar pensar en Chatwin. Bruce Chatwin era un expert analista d'obres d'art de Sotheby's que un dia va començar a perdre la vista. El seu oftalmòleg va determinar que havia dedicat massa estona a fixar la mirada de prop i li va recomanar que viatgés a espais oberts, en què la vista pogués perdre's. Chatwin va viatjar al desert del Sudan i problema solucionat. Però en tornar a veure el món amb claredat, l'home va aparcar la seva vida d'observador de regals cars per dedicar-se a viatjar i escriure llibres bons i hipnòtics com Los trazos de la canción . Jo convido totes aquestes persones a viatjar al desert del Sudan, al d'Almeria o al del Gobi, com el meu estimat Anacleto agente secreto , per fer la prova. Potser descobriran que han estat mirant el quadre de massa a prop i recuperaran la vista. Si fos així, podrien llançar-se de cap a una nova vida.

Al país hi ha vacants que urgeix cobrir. Joaquim Maria Puyal n'ha assenyalat una d'important, com la de fundador de la primera cadena de televisió privada en català que pugui competir amb TV3. No és l'única. Cal algú que provoqui un miracle perquè tiri endavant una llei electoral que sigui bona per als electors i que la votin els partits. Són alguns exemples, però es podria seguir fins a l'infinit: no hi ha qui hagi trobat un sistema de transport net, barat i que es pugui fer servir de forma massiva (el patinet no val, ha de ser més original i eficaç per a distàncies llargues), ni qui s'empesqui un mètode perquè els nens i nenes acabin els estudis escrivint però amb accent obert sobre la o (d'aprendre anglès ja ni en parlem). No cal que ens estanquem al mateix lloc. La rotació no és bona només al futbol, i a banda del mètode Guardiola podem aplicar el mètode Chatwin. Descobrirem que hi ha altres móns, i que ens esperen.

stats